Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

OFICIAL: Şcolile închise de miercuri până în 22 martie / UPDATE: Premierul a făcut anunţul


 

OFICIAL: Şcolile închise de miercuri până în 22 martie / UPDATE: Premierul a făcut anunţul
Comentează 0

Update 1 Premierul a făcut anunţul

Într-o conferinţă de presă, premierul interimar Ludovic Orban a anunţat suspendarea cursurilor pe o perioadă temporară cu scopul de a preveni răspândirea coronavirusului. Cursurile se vor suspenda de miercuri până în data de 22 martie cu posibilitatea de prelungire în funcţie de evoluţia virusului.

"Suntem mobilizati la maxim", a spus Ludovic Orban. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat că această măsură se aplică tuturor ciclurilor preuniversitare: preşcolarilor (grădiniţă, clasa 0), ciclul primar (clasele I-IV), ciclul gimnazial (clasele V-VII), ciclul liceal (clasele IX-XII) şi ciclul postliceal. De asemenea, Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre recuperarea cursurilor spunând că încă nu s-a luat o decizie până în prezent cu privire la acest aspect. O posibilitate pentru a recupera orele este şi aceea de transmitere online a cursurilor a declarat Monica Anisie. 


Conform digi24.ro, şcolile se vor închide de miercuri timp de o săptămână cu posibilitatea de prelungire a măsurii în funcţie de evoluţia situației. Anunțul urmează să fie făcut în scurt timp de către autorităţi.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat  că este posibilă închiderea școlilor de mâine până în 21.04.2020. Redăm în continuare decizia:


HOTĂRÂREA NR. 8  din 09.03.2020 a Grupului de suport tehnico-știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României


 

În temeiul art. 8^2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu Hotărârea nr. 3 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), Grupul de suport tehnico – științific funcționează ca organism de suport tehnic al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), sens în care hotărârile acestuia sunt supuse spre aprobate CNSSU. 

 

În data de 09.03.2020, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc ședința Grupului de suport tehnico-știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, în completarea măsurilor dispuse prin hotărârile anterioare ale Grupului, raportat la evoluția răspândirii infecțiilor cu COVID 19 pe teritoriul României. 

 

În cadrul şedinţei au participat reprezentanţi ai MAI (DSU, IGSU şi IGPF), MT, MApN, INBI Matei Balş, INSP, MS, MEC, ONAC și MAE, iar în urma dezbaterilor, s-au decis următoarele :

 

  1. Se propune, spre aprobarea CNSSU, închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional, începând din data de 10.03.2020 până la data de 21.04.2020. Recomandarea fermă către copii și părinții acestora de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spațiile publice aglomerate.

 

  1. Se propune, spre aprobarea CNSSU, sistarea, până la 31.03.2020, a stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor postliceale. 

  2. Se propune, spre aprobarea CNSSU, transmiterea recomandării, către unitățile superioare de învățământ publice și private, de a organiza cursurile la distanță, atunci când este posibil.

 

  1. Se propune, spre aprobarea CNSSU, declararea stării de alertă, conform prevederilor art. 2 lit. f) coroborat 20 lit. c) din OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările și completările ulterioare.

 

  1. Se propune, spre aprobarea CNSSU, instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică (ex. hyper-market, super market, market, magazine de cartier etc) de a lua măsuri în privința: 

- dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.), în special în zona caselor de marcat, 

- instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale. 

 

  1. Se propune, spre aprobarea CNSSU, instituirea obligației pentru organizatorii de evenimente/manifestări cultural – artistice (ex. teatre, săli de spectacol, cinema, festivaluri etc.) de a dispune măsuri pentru: 

- asigurarea unei distanțe mai mari între 2 spectatori prin vânzarea unui număr redus  de bilete ;

- dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.)

- evitarea contactului fizic (ex. strângerea mâinilor). 

 

  1. Se propune, spre aprobarea CNSSU, obligarea furnizorilor publici și privați de transport de persoane la dezinfectarea frecventă a spațiului (ex. bare de susținere, uși, scaune etc), de preferat după fiecare ciclu de transport.

 

  1. Se propune, spre aprobarea CNSSU, obligarea tuturor instituțiilor publice și private de a asigura, la toalete, materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecția frecventă a clanțelor ușilor, precum și a altor suprafețe expuse (mese conferință, birouri etc). 

 

  1. Se propune, spre aprobare CNSSU, transmiterea unei circulare către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal, în temeiul dispozițiilor art. 108 -110 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii coroborat cu art. 2 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, acolo unde este posibil.  

  

Președintele Grupului de Suport Tehnico-Știinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României

 

Dr. Raed ARAFAT


 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite