Vremea Romania, Arad -1°C

Stiri Arad

EPIDEMIA DE RUJEOLĂ din Arad: Doar jumătate dintre copii sunt vaccinați. Iată cele cinci focare din județ!

Autoritățile atrag atenția că județul nostru este unul cu cea mai mică rată a vaccinării împotriva rujeolei, doar puțin peste 50 la sută dintre copii fiind imunizați, astfel că în momentul de față mai sunt deschise cinci focare.

EPIDEMIA DE RUJEOLĂ din Arad:  Doar jumătate dintre copii sunt vaccinați. Iată cele cinci focare din județ!
Comentează 1

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad au declarat că județul are o rată foarte mică de vaccinare împotriva rujeolei, una dintre cele mai mici din țară, astfel că și numărul de cazuri de îmbolnăvire este foarte mare.

De la începutul anului, au fost înregistrate 113 îmbolnăviri de rujeolă, iar un băiețel de opt luni și o fetiță de nouă luni au murit din cauza complicațiilor.

Purtătorul de cuvânt al DSP Arad, Mihaela Câtu, a declarat că în luna august, când au fost vaccinați copiii de 5 și 7 ani, rata de imunizare a fost puțin peste 50 la sută, în condițiile în care ar trebui menținută la peste 95 la sută, pentru prevenirea epidemiilor.

Astfel, în cazul copiilor de 5 ani din mediul urban, doar 54,17 la sută au fost imunizați, iar în mediul rural, 55,78 la sută.

În cazul copiilor de 7 ani, au fost vaccinați 52,37 la sută în mediul urban și 57,1 la sută în mediul rural.

În medie, 3500 de copii se nasc pe an, în județul Arad, cea ce înseamnă că aproximativ 7.000 cu vârstele de 5 și 7 ani trebuiau vaccinați în luna august, însă câteva mii nu au beneficiat de imunizare.

”DSP are suficiente rezerve de vaccin, în acest moment existând pe stoc 9.400 de doze. Părinții trebuie să înțeleagă importanța vaccinării și să își ducă copiii la medicul de familie”, a declarat Câtu.

Potrivit sursei citate, în acest moment sunt încă deschise cinci focare de rujeolă, respectiv în Arad, Lipova, Sânpetru German, Curtici și Pecica. Alte cinci focare au fost în evoluție în acest an, dar au fost închise.

În ultima săptămână, 17 copii cu vârste cuprinse între 8 luni și 17 ani au ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență, iar un bebeluș de nouă luni, nevaccinat, a decedat. Este vorba de o fetiță, care a fost adusă de mamă la spital prea târziu, fiind în stop cardiorespirator.

”Personalul Unității Primire Urgențe s-a mobilizat încercând să salveze viața sugarului, prin manevre de resuscitare. În ciuda tuturor eforturilor, a fost declarat decesul”, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Ciprian Pribac.

Acesta afirmase că bebelușul a mai fost adus la spital sâmbătă, respectiv cu două zile înainte, dar mama a refuzat internarea.

”Mama sugarului a refuzat internarea, deși fetița a fost diagnosticată cu bronșită acută, hipotermie și rujeolă. Medicii de la Unitatea Primire Urgențe au sesizat Direcția de Dezvoltare și Asistenta Comunitara Arad, Direcția de Sănătate Publica Arad și Inspectoratul de Politie a Județului Arad”, a adăugat Pribac.

Articole asemanatoare

Scrie un comentariu

trimite