Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Energie termică mai ieftină şi emisii mai puţine la CET Arad, după inaugurarea noii instalaţii de cogenerare (FOTO)

Noua instalaţie de cogenerare de la CET Arad, menită să ducă la producerea energiei termice la un preţ mai scăzut şi cu emisii mai puţine în atmosferă a fost inaugurată astăzi. Printre inivitaţii care au luat parte la conferinţa organizată cu acest prilej în Sala Ferdinand a Primăriei, s-au numărat Dan Dragoș Drăgan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei; Cătălin Ghelbere, secretar general adjunct al Guvernului, Peter Braun, monitor AOT ENERGY SWITZERLAND AG, societatea care a finanţat CET Arad, oficiile de gazdă fiind făcute de primarul Călin Bibarț.

Energie termică mai ieftină şi emisii mai puţine la CET Arad, după inaugurarea noii instalaţii de cogenerare (FOTO)
Comentează 0

În alocuţiunea pe care a susţinut-o, Peter Braun a vorbit despre investiţia realizată şi planurile de viitor, care includ atingerea ţintei de 0 emisii în perioada 2030-2050. „Investiţia pe care o inaugurăm astăzi aduce reducerea emisiilor, îmbunătăţirea flexibilităţii şi reducerea costurilor. Faptul că producătorul reduce emisiile şi costurile de producţie reprezintă o noutate în România. Avem o perioadă de tranziţie, 2021-2030, apoi tindem spre emisii 0. Următoarea etapă constă în aducerea capacităţilor cu tehnologie şi mai nouă şi introducerea instalaţiilor fotovoltaice pentru a fi sursă de energie, ţinta rămânând 0 emisii în perioada 2030-2050”, a spus Braun.

Debranşarea ar putea deveni un fenomen reversibil

Primarul Călin Bibarţ a făcut apoi o prezentare a celor două CET-uri, manifestându-şi speranţa ca preţul gigacaloriei să fie cât mai mic, pentru ca fenomenul de debranşare să fie reversibil, menţionând că CET Arad este primul CET din România care se retehnologizează cu bani privaţi. „Ne dorim ca preţul energiei termice să fie cât mai mic şi poluarea cât mai mică. Ne dorim să oprim debranşarea clienţilor, ne dorim ca acest fenomen să fie reversibil şi să reducem presiunea pe bugetul local. Sunt convins că fostul CET Lignit (n.r. – CET Arad) va renaşte şi va fi un punct de referinţă”, a spus primarul.

„Ne punem singuri piedici”

Profitând de prezenţa unor invitaţi din partea Guvernului, Bibarţ s-a referit însă şi la birocraţia strigătoare la cer din ministere, prin care statul nu face altceva decât să pună piedici statului. „Vreau să aduc în discuţie o problemă cu care ne confruntăm. Dacă vrem să retehnologizăm CET-ul mic, ni se cere un drept real de proprietate. E vorba de Statul Român şi de Primărie. Ne punem singuri piedici. Cineva dintr-un birou, nu e capabil să înţeleagă acest lucru”, a mai spus edilul.

Exemplu demn de urmat

Secretarul de stat Dan Dragoş Drăgan susţine că exemplul dat de Arad prin această investiţie este demn de urmat şi de alte localităţi din ţară. „Suntem nerăbdători să vedem cât mai multe iniţiative private. Problemele sunt multiple, dar încercăm în ultima perioadă să eliminăm unele bariere administrative care au pus piedică iniţiativei private. E foarte important să avem parteneri puternici, care să ne ajute în atingerea ţintelor de decarbonare. Sunt convins că această iniţiativă va putea fi replicată şi în alte localităţi”, a ţinut să spună Drăgan.

Bogdan Ghelbere, secretarul general adjunct al Guvernului, a ţinut la rândul său să-i felicite pe arădeni. „Vreau să vă felicit pentru că aţi reuşit ceva ce în alte părţi nu s-a reuşit. E un model de bună practică. Vreau să vă asigur că veţi avea toată susţinerea noastră”, a afirmat Ghelbere.

Prezent şi el la întâlnire, Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a transmis că investiţii de acest timp sunt necesare şi utile în marile municipii. „Am venit şi pentru a-i convinge pe alţi edili să aibă astfel de proiecte în oraşele lor”, a încheiat Chiriţă.

Galerie foto (20)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite