Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

E sărbătoare mare azi: Sf Ioan Gură de Aur. Ce nu ai voie să faci?

Sf Ioan Gură de Aur, sărbătoare 13 noiembrie 2018. Biserica Ortodoxa alaturi de toti credinciosii din lume il cinstesc pe Sfantul Ioan Gura de Aur, Arhiepiscol al Constantinopolului, in fiecare an pe 13 noiembrie.

 

E sărbătoare mare azi: Sf Ioan Gură de Aur. Ce nu ai voie să faci?
Comentează 0

Sf Ioan Gură de Aur, sărbătoare 13 noiembrie 2018. Sfântul Ioan Gură de Aur este cunoscut ca un ilustru si vestit dascal al lumii, care a provenit de pe meleagurile Antiohiei din parinti credinciosi ortodocsi. Pe tatal sau il chema Secund Stratilatul iar pe mama sa Antuza.

Inca de mic copil arata o inclinatie pentru stiinta cuvintelor, exceland la invatatura. Datorita firii ascutite, invata invatatura elineasca, devenind ucenic al lui Libanie si Andragatie, sofisti din Antiohia, iar mai apoi a celor din Atena.

De la ei a reusit sa deprinda toata intelepciunea elineasca dar si Sfintele Scripturi, datorita carora a reusit sa isi umple viata de curatie, fiind numit in functia de cleric de Sfantul Meletie, patriarh al Antiohiei. Mai apoi, Flavian il hironeste ca diacon si preot.

De-a lungul vietii sale a creat foarte multe invataturi pentru pocainta dar si pentru o buna podoaba a obiceiurilor crestinesti. Toata viata si-a petrecut-o talcuind dumnezeiasca Scriptura.

Sf Ioan Gură de Aur, sărbătoare 13 noiembrie 2018. Pe cand Nectarie, patriarh al Constantinipolului este chemat la Domnul, Ioan Gura de Aur este chemat de la Antiohia, iar in urma votului episcopilor dar si din porunca imparatului Arcadie, Ioan este hironit ca patriarh al Constantinopolului.

Sporeste din ce in ce mai mult in nevointa talcuirii Sfintelor Scripturi dar si la dascalia intrebarilor, atragand si determinand foarte multi oameni sa urmeze calea cea dreapta, a pocaintei. A preferat sa dea mancarea lui nevoiasilor, mancand de multe ori doar zeama de orz. Obisnuia sa doarma foarte putin, insa nu pe pat, ci sustinandu-se pe niste funii.

Deoarece s-a certat cu imparateasa Eudoxia, care rapise via unei vaduve sarace, sfantul o mustra, cerandu-i sa nu tina un lucru strain cu sila. Aceasta deveni inversunata si il alunga pe Ioan de pe scaun intr-o prima faza iar mai apoi inca o data cu ajutorul episcopilor. Se mai intoarce o data insa iarasi este alungat la Cucuzo al Armeniei, unde va fi batjocorit si isi va gasi sfarsitul, dandu-si sufletul Cinstitului Dumnezeu.

Sf Ioan Gură de Aur, sărbătoare 13 noiembrie 2018. Asa cum se pomeneste si in istoria lui, dupa ce este inlaturat de pe scaunul episcopal, cei care au complotat pentru acest lucru au cazut bolnavi, murind de moarte rea. Cinstitele moaste ale Sfantului Ioan Gura de Aur au fost aduse la Constantinopol, unde vor ramane pana la marele cutremur.

Sursa: calendarulortodox.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite