Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Dorin Stanca (PNL): “Guvernul a adus sectorul construcțiilor la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani!”

Sectorul construcțiilor trebuie să aibă o pondere mare în PIB, să fie unul dintre motoarele creșterii economice sustenabile, susțin reprezentanții PNL Arad. Din păcate, constatăm că în România, sectorul construcţiilor, care ar trebui să fie principalul motor al creşterii economice, este la cel mai mic nivel din ultimii zece ani .

Dorin Stanca (PNL): “Guvernul a adus sectorul construcțiilor la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani!”
Comentează 1

„Guvernul a redus investițiile, alegând să majoreze  cheltuielile cu privilegiile acordate unor categorii sociale și profesionale. Din cei aproximativ 40 de miliarde de lei  bugetați  anul trecut pentru investiții de către guvern, statul a reuşit să cheltuiască doar 26,7 miliarde ( cca. 66,75%). Trendul este unul descendent, din păcate față de anii 2016 și  2015, dar nu doar ca si valori, ci și din punct de vedere al contribuției la PIB (6 % din PIB față de 7,4% în anul precedent). Lipsa de susținere a guvernului pentru investiții este ilustrată și de creșterea cheltuielilor suportate de angajator cu forța de muncă de aproximativ 14% în trimestrul IV al anului 2017 față de acceași perioadă a anului anterior, măsură care a redus și capacitatea firmelor private de a investi. În schimb, guvernul a majorat semnificativ cheltuielile statului cu funcționarii bugetari, 28% în trimestrul IV al anului 2017 față de acceași perioadă a anului anterior.

Avem imaginea unui Guvern preocupat să ia măsuri populiste, fără o viziune de dezvoltare prin susținerea investițiilor, care poate asigura o creștere economică pe termen lung. Sectorul construcțiilor, care ar trebui să fie principalul motor al creșterii economice, este de fapt în scădere. Soluția pe termen lung este aducerea banilor spre investiții, stimularea construcțiilor atât direct, de către Guvern cât și susținând investițiile private. În ciuda unor exerciții de imagine, cifrele arată o scădere a investițiilor în infrastructură și construcții în general”, a declarat liberalul Dorin Stanca.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite