Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Donald Trump l-a demis pe procurorul general al SUA, care a contestat decretul privind imigranți

Preşedintele Donald Trump a demis-o, luni, pe şefa interimară a Departamentului de Justiţie, Sally Yates, după ce aceasta s-a opus ordinului executiv semnat de administraţia Trump.

Donald Trump l-a demis pe procurorul general al SUA, care a contestat decretul privind imigranți
Comentează 0

Sally Yates avea control din funcţia de procuror general interimar asupra echipei de avocaţi specializaţi în imigraţie de la Departamentul de Justiţie. Aceşti avocaţi au depus încă din prima zi plângeri federale cu privire la politica de imigraţie implementată prin ordin executiv de către Donald Trump.

"Sunt responsabilă pentru a mă asigura că poziţia pe care o luăm în instanţă rămâne conformă cu obligaţia solemnă a acestei instituţii de a urmări întotdeauna justiţia şi a susţine ceea ce este corect. În prezent, nu sunt convinsă că apărarea acestui ordin executiv este o acţiune concordantă cu aceste responsabilităţi şi nici nu sunt convinsă că acest ordin executiv este legal", se arată într-o scrisoare semnată de Sally Yates şi adresată avocaţilor Departamentului de Justiţie.

Acţiunea fostului procuror general interimar a atras laude din partea activiştilor imigraţionişti şi a democraţilor, însă la mai puţin de trei ore de la publicarea acestei scrisori interne, preşedintele Donald Trump a demis-o pe Sally Yates.

"D-na Yates este o persoană desemnată de administraţia Obama, care este slabă cu privire la graniţe şi extrem de slabă cu privire la imigraţia ilegală. Este timpul să devenim serioşi cu privire la protejarea naţiunii noastre. Nu este extrem dacă ceri o verificare mai dură a indivizilor care vin din şapte locuri periculoase. Este o măsură rezonabilă şi necesară pentru a ne proteja ţara", se arată într-un comunicat transmis de Casa Albă.

De asemenea, administraţia prezidenţială a atacat faptul că, până în acest moment, confirmarea lui Jeff Session este blocată "în mod greşit şi pentru motive strict politice" de către democraţii din Senat. Sessions este un aliat apropiat al miliardarului republican şi a atras o opoziţie puternică din partea grupurilor liberale, în special datorită politicii sale antiimigraţioniste şi a comentariilor rasiste făcute de-a lungul carierei.

Noul ministru interimar american pentru Justiție, Dana Boente, a declarat luni, imediat după numire, că va face astfel încât ordinul executiv al președintelui Donald Trump de limitare a imigrației să fie aplicat, transmite AFP,.

Dana Boente, procuror federal, a fost numit de Trump în locul lui Sally Yates, din fosta administrație Obama, demisă de președinte deoarece a refuzat aplicarea ordinului, care a atras critici în SUA și în numeroase țări.

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite