Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Document secret CIA despre averea regelui Mihai în primul an după abdicare

Comuniștii au intoxicat România cu manipulări grosolane legate de regele Mihai imediat după abdicarea forțată a acestuia. S-a spus că fostul suveran, care va fi înmormântat mâine la Curtea de Argeș, ar fi părăsit țara cu un tren plin cu aur. Un document secret din arhiva CIA arată care era, de fapt, situația financiară a tânărului rege și a mamei sale în primii ani după stabilirea în Occident.

Document secret CIA despre averea regelui Mihai în primul an după abdicare
Comentează 0

Un document CIA din septembrie 1948 și înregistrat în arhivă la 27 ianuarie 1947, intitulat "Situația financiară din prezent a regelui Mihai", vorbește despre faptul că regina mamă Elena a început să-și vândă din bijuteriile personale pentru ca familia regală să poată supraviețui.

"Resursele financiare ale regelui Mihai la momentul sosirii în Europa de Vest după abdicare se ridicau la suma de 500.000 franci elvețieni. Din această sumă, regele a cheltuit 380.000 de franci până când s-a întors în Europa din vizita în Statele Unite în 1948. Regina mamă Elena a început acum să vândă din bijuteriile personale pentru a susține cheltuielile curente și regele și-a vândut unul dintre automobile", se spune în documentul CIA prezentat aici.

Documentul secret a fost publicat în arhiva CIA în noiembrie 2016, după ce fusese declasificat în anul 1998.

Recent au ieșit la iveală și detalii despre bagajele ultimului monarh al României în momentul plecării din țară. Imagini rare, din momentul în care regele Mihai și-a început viața în exil, în Elveția, la Lausanne, au fost descoperite în arhiva germană Bundesarchiv.

Cadrele fac parte dintr-un jurnal de știri din decembrie 1947, găsit în Arhiva Națională a Germaniei. Pe filmare, poate fi observat regele Mihai, 26 de ani la acel moment, coborând din tren, precum și bagajele pe care acesta le avea în momentul cazării la hotelul Beau Rivage.

Fostul suveran a avut voie să ia cu el „doar lucrurile de imediată folosinţă”, cum avea să povestească apoi, în volumul „Convorbiri cu Mihai al României”.

Fișiere din articol:

Sursa relitatea.net


Scrie un comentariu

trimite