Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Distincții ale președintelui României pentru cadre didactice și școli din Ungaria

În data de  17 februarie 2020, Ambasada României a organizat o ceremonie de acordare a decorațiilor ”Ordinul pentru învățământ” și ”Meritul cultural” pentru două cadre didactice și două școli bilingve din Ungaria pentru profesionalismul și dăruirea puse, de-a lungul timpului, în slujba actului educațional, pentru contribuția avută la promovarea limbii și  literaturii române și a imaginii României peste hotare,  pentru  susținerea  activă a  culturii și a valorilor românești.  Distincțiile conferite de Președintele României Klaus Werner Iohannis au fost înmânate la Budapesta de către doamna Sandra Pralong, consilier de stat la Administrația Prezidențială pentru relația cu românii din afara granițelor.

Distincții ale președintelui României  pentru cadre didactice și școli din Ungaria
Comentează 0

La această manifestare a fost prezent şi consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni. Au participat la această ceremonie cadre didactice, membri ai familiilor celor distinşi, oficiali şi reprezentanţi ai comunităţii istorice româneşti din Ungaria: PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române a Ungariei (EORU); Daniel Banu, consul general al României la Szeged; Simona Tănăsescu, directorul Institutului Cultural Român din Budapesta (ICR); Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU); Margareta Tat, primarul comunei Micherechi; Vasile Sucigan, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Gyula; Gheorghe Mihuţ, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Bătania; Eva Iova Șimon, directorul publicaţiei „Foaia Românească”; prof. Gheorghe Petrușan, fost şef de catedră la secția de lb. română a Universităţii din Szeged.

Au fost conferite ”Ordinul pentru învățământ” în   grad de Cavaler doamnei Mihaela Teodora Baicu, profesor la Şcoala generală bilingvă de naţionalitate română din Micherechi, și doamnei Simina-Ioana Gherţan, profesor la Grădiniţa bilingvă româno-maghiară din Micherechi. „Meritul  pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer a fost acordat Şcolii generale bilingve de naţionalitate română din Micherechi, reprezentată de doamna Anna Nuci Ruzsa, directorul școlii, iar Ordinul „Meritul  Cultural” în grad de Cavaler a fost acordat Şcolii „Lucian Magdu” din Bătania, reprezentată de doamna Iulia Olteanu, directorul școlii.

În cadrul ceremoniei, Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, a subliniat importanța educației în limba română pentru comunitatea românească din Ungaria. și a invocat sprijinul important pe care l-au acordat școlilor bilingve și cadrelor didactice de limbă română distinse, Primăria din Micherechi, reprezentanții oficiali ai comunității, precum și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, prin detașarea celor două cadre didactice la Micherechi.  

Galerie foto (12)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite