Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Dezvelirea bustului și comemorarea publicistului și istoricului Teodor V. Păcățian

A treia manifestare din seria evenimentelor bisericești-culturale dedicate Bicentenarului Teologiei arădene a avut loc joi, 10 februarie 2022, în localitatea Ususău din județul Arad. Manifestarea a început la ora 10:30, în curtea bisericii ortodoxe din localitate, unde a fost amplasat bustul publicistului și istoricului Teodor V. Păcățian, scrie arhiepiscopiaaradului.ro.

Dezvelirea bustului și comemorarea publicistului și istoricului Teodor V. Păcățian
Comentează 0

La acest eveniment cultural au participat Protos. Lect. Dr. Iustin Popovici, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Dr. Doru Sinaci și Dl. Marius Sulincean, reprezentanții Instituției Prefecturii Arad, Dl Ionel Bulbuc, Vicepreședintele Consiliului Județean Arad; Pr. Conf. Dr. Vasile Pop, reprezentantul Universității de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, Pr. Nelu Mercea, Protopopul Lipovei, Florin Țole, Primarul localității Ususău, Pr. Victor Bocancios, Parohul Bisericii Ortodoxe din localitate, cadre didactice ale Facultății de Teologie din Arad, invitați și studenți teologi.

Debutul acestei manifestări l-a constituit dezvelirea bustului lui Teodor Păcățian. A urmat slujba de sfințire a monumentului și o slujbă de pomenire a celui comemorat. După momentul religios a urmat cuvântul Părintelui Consilier Protos. Dr. Iustin Popovici, delegatul IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a transmis binecuvântarea și salutul Chiriarhului, subliniind importanța momentului comemorativ pentru conștiința colectivă, precum și conlucrarea dintre instituțiile administrative, de cultură și bisericești, în vederea împlinirii acestui eveniment, toate acestea în contextul Bicentenarului Teologiei arădene.

În continuarea manifestării a luat cuvântul Dr. Doru Sinaci, Subprefectul Aradului, evocând personalitatea lui Teodor Păcățian, formația acestuia, activitatea sa gazetărească și pe tărâmul istoriografiei, dar și implicațiile operei sale istorice în lupta de emancipare națională a românilor ardeleni.

A urmat, apoi, cuvântul D-lui Ionel Bulbuc, Vicepreședintele Consiliului Județean Arad, care a transmis salutul Președintelui Consiliului Județean, arătând importanța unui monument în conștiința colectivității și în formarea tinerelor generații.

Din partea Universității „Vasile Goldiș” a luat cuvântul Pr. Conf. Dr. Vasile Pop arătând legăturile dintre Vasile Goldiș și Teodor Păcățian, doi mari istorici, care au dus faima Aradului în toate colțurile țării și chiar peste hotare.

Continuând șirul cuvântărilor, Părintele Decan Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja a vorbit celor prezenți următoarele „Evenimentul dedicat istoricului Teodor Păcăţian, integrat în Programul Bicentenarului Teologiei arădene, reprezintă nu doar un act de cinstire, ci și o restituire și restaurare a memoriei sale în locul de naștere. Localitatea Ususău, prin fixarea bustului lui Teodor Păcăţian în vecinătatea Bisericii și a Școlii, dobândește încă o dimensiune semnificativă în cultivarea reperelor pentru tinerele generații. Am putea vorbi de un triptic axiologic care redă speranțe oricărei comunități, și anume: Biserică-Școală-Cultură. Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, profesorii și studenții iau parte cu cinste la acest eveniment comemorativ și restaurator”.

În încheierea alocuțiunilor, d-nul Florin Țole, Primarul localității Ususău a adresat cuvânt de mulțumire oficialităților prezente și tuturor participanților, exprimându-și bucuria pentru realizarea unui astfel de moment cultural, de mare intensitate sufletească și patriotică, pentru întreaga comunitate din așezarea de pe valea Mureșului.

Manifestarea s-a încheiat cu câteva piese religioase și patriotice interpretate de Corul „Atanasie Lipovan” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, dirijor: Pr. Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean.

Bustul este opera sculptorului Mihai Păcurar și a fost realizat prin contribuția financiară a Consiliului Județean Arad soclul fiind realizarea Primăriei Ususău.
Protos. lect. dr. Nicolae M. Tang

Intraţi AICI pentru detalii.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite