Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Deschiderea anului universitar al RECONCILIERII la UAV

Deschiderea anului universitar al RECONCILIERII la UAV
Comentează 2

Festivitatea de deschidere a noului an universitar 2015 - 2016 la Universitatea „Aurel Vlaicu” a avut loc în după amiaza de luni, 28 septembrie, în aula de la parterul Compexului Micălaca. O sală imensă, ce s-a dovedit totuşi neîncăpătoare faţă de numărul celor ce-ar fi dorit să asiste la ceremonie.

Cu siguranţă afluxul mare de participanţi s-a datorat curiozităţii şi nerăbdării „bobocilor”, dar şi prezenţelor „inedite” ori chiar surprinzătoare de la masa prezidiului sau din sală.

Căci amfitrioana evenimentului, rectorul UAV, prof. univ. dr. Ramona Lile, aidoma unui regizor de înaltă clasă, i-a prezentat publicului nu numai pe Ministrul Educaţiei şi Cercetării, prof. univ. dr. Sorin Mihai Câmpeanu, nu numai pe Gheorghe Falcă, primarul municipiului, ori pe alţi demnitari cu ranguri de senatori, deputaţi şi secretari de stat, ci, atenţie, a salutat prezenţa în prezidiu a rectorului universităţii arădene concurente, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci şi, (ţineţi-vă de fotoliu) a anunţat venirea în sală a preşedintelui Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Aurel Ardelean. 

Iată, o lovitură de teatru, că tot s-a deschis noua stagiune teatrală, prin care noul rector al UAV doreşte să-şi definească propria strategie de conducere a universităţii şi, de ce nu? să transmită anumite semnale cu adresă precisă. Desigur, Isus ne povăţuieşte să ne iubim adversarii, numai că în lipsa concurenţei capitalismul nu se cam duce pe apa sâmbetei!? Or, de comunism cred că suntem sătui cu toţii!

Au urmat apoi clasicele discursuri şi luări de cuvânt din care spicuim câte ceva: 

„Astăzi aveţi la dispoziţie un spaţiu generos, în care putreţi învăţa: laboratoare moderne, cămine de cinci stele, profesori eminenţi. De asemenea două institute de cercetare şi inovare, unul în ştiinţe tehnice şi naturale şi celălalt în ştiinţe umaniste şi sociale vor permite celor mai buni dintre voi să înceapă cercetarea în domeniul în care vă pregătiţi. Îi veţi avea alături pe profesori ale căror lucrări de cercetare sunt cunoscute şi apreciate de lumea ştiinţifică internaţională. Şi de aceea vă rog să nu ezitaţi să-i bombardaţi cu întrebări, pentru că sunt convinsă că vor avea să vă spună foarte multe lucruri şi să vă înveţe tot ceea ce ei ştiu”, i-a îndemnat pe studenţi rectorul UAV, prof. univ. dr. Ramona Lile.

„Sunt deosebit de onorată să mă aflu azi în mijlocul dvs. şi vă urez din partea comunităţii academice a UVVG un an bun, un an cu multă sănătate şi putere de muncă şi realizări. Aşa cum s-a subliniat emoţia este foarte mare şi sarcina pusă pe umerii ambilor rectori cred că ne onorează. Este un moment istoric, este un moment unic şi mulţumesc pentru acestă oportunitate”, a făcut cuvenita reverenţă rectorul UVVG, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci.

„Mă bucur că a fost înţeleasă complementaritatea celor două universităţi arădene, în condiţiile în care, dacă ne raportăm la anul 2010, avem 35.000 de studenţi în Arad, iar în anul 2015, în luna ianuarie nu aveam decât 12.500. Deci o scădere drastică în numai cinci ani de zile. Asta contravine şi ţintelor asumate de către România pentru anul 2020, aceea de atingere a plafonului de 26,7% de absolvenţi de învăţământ superior. Acest lucru este îmbucurător cu condiţia respectării reglementărilor de calitate. Pentru că nu ne dorim doar un învăţământ cantitativ important, ci şi un învăţământ de calitate”, a încheiat diplomatic ministrul Sorin Mihai Câmpeanu.

Vasile Zărăndan

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite