Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Deosebitele Zile ale Filmului Lux 2019 sunt chiar un lux, al cărui început mulți arădeni și-au permis luxul să-l rateze

Deosebitele Zile ale Filmului Lux 2019 sunt chiar un lux, al cărui început mulți arădeni și-au permis luxul să-l rateze
Comentează 2

Zilele Filmului Lux 2019 au început în seara de vineri, 19 octombrie la Cinema ARTA cu ”Cold Case Hammarskjöld” (r. Mads Brügger/128 minute), un documentar palpitant despre ”accidentul” aviatic în care și-a pierdut viața în anul 1961 Secretarul General al ONU de atunci, danezul Dag Hammarskjöld, care intenționase să aterizeze în Congopentru a pacifica provinciile aflate în conflict.

Filmul reușește nu numai să spună cap-coadă o poveste senzațională despre implicarea serviciilor secrete engleze și americane în politica internațională, dar mai dă spectatorului și posibilitatea de a-și face o idee despre mijloacele (răspândirea virusului HIV) și personajele ce sprijineau politica de apartheid în Africa de Sud și pe continentul african, în general.

Seara de vineri s-a încheiat cu o dezbatere pertinentă, unde regizorul Millo Simulov și criticul de film Cătălin Olaru, purtând un dialog fecund cu publicul din sală, au descifrat posibilele mize ale acestui film documentar și au inventariat plusurile și minusurile filmului european, aflat într-o competiție asimetrică cu cel american.

Păcat că acest documentar deosebit nu a reușit să umple decât jumătate din sala cinematografului arădean!

 

Vasile de Zărand

Galerie foto (22)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite