Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Demersuri încununate de succes: Ministerul Educației a suplimentat cu trei milioane suma alocată pentru Palatul Copiilor / UPDATE: Marius Gondor: „Vom face tot posibilul, în perioada următoare, să finalizăm construcția”


Ministerul Educaţiei face un pas important pentru finalizarea lucrărilor la noua clădire care va găzdui Palatul Copiilor de la Arad. La nici trei săptămâni de la învestirea noului Guvern, Monica Anisie, ministrul PNL al Educaţiei, a semnat pentru suplimentarea cu trei milioane de lei a sumei alocate lucrărilor care au început în urmă cu 11 ani şi nu au fost încă terminate, din cauză că fondurile alocate an de an au fost mult sub necesar. Astfel, demersurile făcute de deputatul liberal arădean Glad Varga sunt încununate de succes.

Demersuri încununate de succes: Ministerul Educației a suplimentat cu trei milioane suma alocată pentru Palatul Copiilor / UPDATE: Marius Gondor: „Vom face tot posibilul, în perioada următoare, să finalizăm construcția”
Comentează 1

Update 1 Marius Gondor: „Vom face tot posibilul, în perioada următoare, să finalizăm construcția”

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Arad susțin că  suma suplimentară alocată Palatului Copiilor provine din fondul de rezervă al Ministerului Educației a cărei conducere a dat curs solicitărilor făcute, recent, de noul inspector școlar general, prof. Marius Gondor.

Suplimentarea de fonduri vine în contextul în care, în ultima perioadă, au apărut speculații în spațiul public privind o eventuală mutare a Palatului Copiilor din actualul sediu, situat pe Bulevardul Revoluției, pentru care Ministerul Educației și Cercetării plătește o chirie lunară de 10 354 de lei (aproximativ 2200 de euro).  Anul acesta obiectivul a fost finanțat cu 1,5 milioane de lei, la care s-au mai adăugat 1,8 milioane de lei, în urma unei rectificări bugetare în luna august.

„Vom face tot posibilul, în perioada următoare, să finalizăm construcția noului Palat al Copiilor din Arad! A fost un proiect pe care l-am demarat în mandatul meu trecut când m-am aflat la conducerea IȘJ Arad și mi-ar fi plăcut să îl avem deja gata demult. Nu avem niciun motiv să ne mutăm altundeva, decât în noua clădire și ne vom strădui să obținem sprijin în continuare pentru terminarea ei cât mai repede”, a declarat Marius Gondor, Inspector Școlar General al Județului Arad.

Amplasat în Parcul Pădurice, pe locul fostului kartodrom, noul Palat al Copiilor face parte dintr-un proiect demarat în 2008, care prevedea și construirea noului sediu al Inspectoratului Școlar Arad. De-a lungul anilor, deși proiectul a fost unul comun, banii au fost alocați doar pentru construcția clădirii de birouri a Inspectoratului, care în prezent este funcțională, și abia din 2017 încoace s-a reluat finanțarea pentru Palatul Copiilor. „Palatul trebuia terminat primul! Încă de la demararea proiectului, în urmă cu mai bine de 10 ani, am subliniat importanța finalizării acestei construcții! În prezent, activitatea Palatului Copiilor se desfășoară într-o clădire veche, de mai bine de 100 de ani. Nu înțeleg de ce s-a insistat să fie terminată clădirea IȘJ, în timp ce șantierul Palatului Copiilor a fost abandonat mai mulți ani la rând”, a adăugat Marius Gondor. Acesta a ținut să precizeze că estimările actuale arată că, pentru terminarea Palatului Copiilor, mai sunt necesare aproximativ zece milioane de lei, din care 600 de mii de lei reprezintă dotările pentru funcționarea claselor.

Anual, 2000 de copii se înscriu la cercurile Palatului, care își desfășoară în prezent activitatea în spații ce totalizează puțin peste 2000 de mp. Noul Palat al Copiilor din Parcul Pădurice urmează să aibă o suprafață utilă de 4.681 de mp, mai mult decât dublu față de cel disponibil în prezent în vechiul Palat Andreny.


În aceste condiții, parlamentarul ține să remarce faptul că în sfârşit Aradul găseşte deschidere la Ministerul Educaţiei, având în vedere că au fost alocate fonduri pentru o investiţie de o asemenea amploare, care la un moment dat părea abandonată de Guvernul PSD. „Guvernul liberal acționează decisiv în folosul comunităților locale! Sunt bucuros să anunț că s-au alocat suplimentar trei milioane de lei pentru noua clădire a Palatului Copiilor din Arad. Guvernarea anterioară PSD refuza inclusiv să plătească chiria pentru locația în care Palatul își desfășura activitatea (iar banii alocați anual pentru noua construcție nu ajungeau nici pentru un zid!), într-o strategie evidentă de subfinanțare a educației. PNL a rezolvat această problemă și îi mulțumesc doamnei ministru Monica Cristina Anisie! Felicitări domnului Inspector Școlar General Marius Gondor”, susține Glad Varga, deputat PNL de Arad.

De remarcat că parlamentarul liberal a atras de nenumărate ori atenția autorităţilor cu privire la situaţia în care se găsea Palatul Copiilor, dar conducerea pesedistă a Ministerului Educaţiei s-a făcut că nu aude. Mai mult, a fost chiar la un pas să evacueze imobilul în care îşi desfăşoară activitatea, în momentul de faţă, Palatul Copiilor.

În ultimul an, Glad Varga a tras semnale de alarmă cu privire la ceea ce se întâmpla la Palatul Copiilor în februarie, iar luna trecută a revenit cu o declarație politică: http://bit.ly/2OyKeeT.

 

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite
Inchide