Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Curtea de Conturi a dat iama prin județ: au fost descoperite prejudicii de peste două milioane de lei

Curtea de Conturi a dat publicității raportul privind finanțele publice locale pe 2017, raport realizat în urma controalelor făcute anul trecut.

Curtea de Conturi a dat iama prin județ: au fost descoperite prejudicii de peste două milioane de lei
Comentează 1

Conform datelor furnizate de Camera de Conturi Arad, la nivelul județului au fost descoperite, în opinia auditorilor, prejudicii de peste două milioane de lei. Spunem în opinia auditorilor, pentru că au fost situații în care aceștia interpretează legea într-un mod personal. „În timpul și ca urmare a acțiunilor desfășurate, au fost recuperate prejudicii în sumă de 400.000 lei, reprezentând o pondere de 20%, din totalul prejudiciilor”, se arată în raport. Reprezentanții instituției mai susțin că acțiunile de audit financiar desfășurate au reliefat și alte abateri cu caracter financiar – contabil care au afectat în mod nefavorabil calitatea gestiunii economico-financiare și au denaturat negativ și performanta financiară a entităților verificate. O parte dintre aceste abateri au fost cuantificate, cu ajutorul unui etalon valoric, rezultând suma de 66.882.000 lei. „Abaterile de această natură s-au referit, în principal, la nereflectarea sau reflectarea eronată în contabilitate a unor elemente patrimoniale aparținând domeniilor public sau privat ale unităților administrativ-teritoriale verificate”, au ținut să precizeze cei de la Curtea de Conturi.

Nu s-au atras la buget toți banii care trebuiau atrași

Raportul arată că misiunile de audit financiar efectuate la ordonatorii principali de credite „au evidențiat frecvente și semnificative cazuri de nerespectare a reglementărilor legale în domeniul finanțelor publice locale, fiind constatate abateri care au condus la neatragerea veniturilor cuvenite bugetelor locale, producerea unor prejudicii în dauna resurselor publice locale, ori s-au repercutat negativ asupra calității gestiunii economico-financiare a entităților auditate”.

În aceste condiții, veniturile suplimentare constatate ca urmare a verificărilor se ridică la peste 630.000 de lei.  „Din totalul veniturilor suplimentare, suma de 575.000 lei reprezintă impozite și taxe locale, precum și alte venituri suplimentare nefiscale, iar suma de 61.000 lei constituie accesorii (majorări și penalități de întârziere) stabilite pentru neplata veniturilor bugetare în condițiile și la termenele prevăzute de lege. Referindu-ne la gradul de încasare a sumelor cu titlu de venituri suplimentare, se constată că au fost atrase, în mod operativ, la bugetele locale venituri suplimentare în valoare de 135.000  lei, reprezentând un procent de 21% din totalul veniturilor suplimentare estimate”, se mai arată în raport.

Fără certificate de conformitate

Neregulile au fost descoperite în urma efectuării unui număr 22 acțiuni de audit financiar și trei acțiuni de control. „De remarcat este faptul că acțiunile de audit financiar, în toate cazurile, au fost finalizate cu exprimarea unor opinii contrare sau cu rezerve cu paragraf de evidenţiere a unui aspect de către auditorii publici externi, ceea ce a determinat să nu fie emise certificate de conformitate pentru entitățile auditate. În vederea valorificării constatărilor înscrise în actele de control/audit, au fost emise un număr de 25 decizii, din care 22 decizii în cadrul acțiunilor de audit financiar și trei decizii cu ocazia valorificării acțiunilor de control [...] Din numărul total de 291 entități de subordonare locală, au fost verificate un număr de 68 entități, reprezentând 23% din numărul total de entități aflate în aria competențelor de control/audit a Camerei de Conturi Arad”, se mai arată în document.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite