Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cum să nu stricați vasele de gătit antiaderente

Comentează 0

Frumusețea unei tigăi sau a unor vase antiaderente este chiar în denumire - mâncarea nu se lipește! Cum este posibil așa ceva? Un strat chimic aplicat pe un vas antiaderent, cum ar fi o oală Tefal metalică, creează o suprafață alunecoasă care permite alimentelor să alunece imediat.

Stratul de acoperire poate fi Teflon, cunoscut și sub numele chimic PTFE (politetrafluoroetilenă), deși nu este singura soluție alunecoasă. Unele sunt acoperite cu ceea ce se numește un finisaj ceramic, dar care este realizat folosind ceea ce este în esență nisip de plajă.

PTFE aparține unei familii de substanțe chimice cunoscute sub numele de PFAS, sau substanțe per- și polifluoroalchilice. Acestea sunt numite uneori „substanțe chimice veșnice", deoarece pot persista luni sau ani de zile în corpul nostru și se descompun foarte încet sau poate deloc în mediul înconjurător. Unele dintre aceste substanțe chimice au fost asociate cu probleme de sănătate umană și cu efecte nocive asupra mediului.

Experții pe care i-am consultat pentru acel raport au remarcat că este puțin probabil ca utilizarea unei tigăi acoperite cu PTFE în stare bună să vă expună la niveluri ridicate de PFAS dăunători. Cu toate acestea, persoanele care doresc să își limiteze expunerea ar putea prefera să se ferească de vasele cu acest strat.

Indiferent de acoperirea pe care o are tigaia dvs., suprafața începe să se deterioreze în timp, mai ales dacă nu o tratați cu grijă. Asta înseamnă să fiți atenți la ustensilele pe care le folosiți, la uleiul cu care gătiți (dacă este cazul) și, bineînțeles, la modul în care curățați o oala Tefal. Dacă învelișul vasului începe să arate ca și cum ar fi cojit sau foarte zgâriat, e timpul pentru una nouă.

Cum să aveți grijă de vasele dumneavoastră antiaderente

Deci, de ce îngrijire suplimentară are nevoie o tigaie sau oală Tefal antiaderentă?

1. Evitați ustensilele din metal. Metalul poate zgâria sau strica în alt mod suprafața antiaderentă, făcând ca alimentele să se lipească și făcând tigaia sau oala greu de curățat. De asemenea, nu vreți să ingerați fulgi de înveliș în mâncarea dumneavoastră. Odată ce finisajul vasului dvs. este deteriorat, va trebui să o aruncați. Pentru a evita acest lucru, faceți provizii de ustensile din silicon, plastic și lemn pe care să le folosiți în schimb - acestea nu vă vor afecta tigaia sau oala Tefal.

2. Nu le suprapuneți. Nu stivuiți sau cuibăriți vasele dvs. antiaderente. Partea de jos a unei tigăi poate zgâria suprafața de gătit a alteia. Dacă suprapuneți tigăile sau depozitați capacele între ele puteți anula garanția. Dacă nu aveți spațiu și stivuirea este o necesitate, puneți un șervețel de bucătărie, un prosop de vase sau un alt strat moale între vase pentru a proteja suprafața de gătit.

3. Săriți peste spray-ul de gătit. Spray-urile de gătit ard la o temperatură mai mică decât untul sau uleiul și pot lăsa o acumulare lipicioasă pe tigaie care este greu de îndepărtat. De fapt, unii producători spun în manualul de utilizare că utilizarea spray-ului de gătit pe un strat antiaderent va anula garanția tigăii. Dacă vă place să stropiți puțin ulei pe tigaie înainte de a găti, umpleți un pulverizator cu uleiul vegetal sau de măsline preferat.

4. Nu încălziți o tigaie antiaderentă atunci când este goală. Spre deosebire de, să spunem, o tigaie din fontă care poate rezista la căldură mare pentru a frige o friptură, încălzirea unei tigăi antiadezive goale poate deteriora învelișul și îi poate scurta durata de viață. În plus, supraîncălzirea acoperirilor cu PTFE poate produce vapori care sunt potențial toxici pentru păsările de companie și dăunători pentru oameni.

5. Nu scufundați o tigaie fierbinte în apă. Regula de a nu scufunda niciodată o tigaie fierbinte în apă este valabilă mai ales pentru tigăile antiaderente, care tind să fie mai ușoare și mai predispuse la deformare. Odată ce o tigaie se deformează, ești ars, deoarece tigaia nu va face contactul corespunzător cu arzătorul și nu se va încălzi uniform. Lăsați tigăile să se răcească complet înainte de a le spăla.


Scrie un comentariu

trimite