Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cultura romă, sărbătorită la Pecica

Muzica autentică a minorității rome a răsunat sâmbătă, la Casa de Cultură „Doru Ioan Petescu” din Pecica, la Festivalul Cultural de Etnie Romă.

Cultura romă, sărbătorită la Pecica
Comentează 0

Membri ai comunității rome, dar și mulți pecicani din populația majoritară și din celelalte etnii care locuiesc în orașul cunoscut pentru diversitate culturală s-au adunat la spectacolul organizat în cadrul proiectului „Creșterea incluziunii și abilitarea romilor în orașul Pecica”, derulat de către Primăria Orașului Pecica, în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad și Asociația Culturală a Minorităților din Pecica în cadrul Programului „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, apelul „Creșterea incluziunii și abilitarea romilor”, runda a 2-a, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

Spectacolul a început cu prezentarea proiectului de către cântărețul pecican Nicu Bantă, prezentatorul serii.

Programul a fost deschis de mai mulți copii din grupul care învață să cânte la diferite instrumente și despre tradițiile muzicale rome, interpretând un cântec la acordeon și vocal.

Momentul apreciat de public a fost urmat de artista locală Cornelia Tambor, pe numele de scenă Leli de la Pecica, care a încălzit atmosfera cu cântece ritmate interpretate din suflet cu mult talent. A urmat grupul instrumental condus de maestrul Toni Vîrciu, violonist cu carieră de 40 de ani, care a uimit prin măiestrie. Momentul grupului a fost completat de solistul Marius Bolgovici.

Formația Karavan Familia din Budapesta a venit la Pecica cu cântece populare rome și prelucrări ale unor piese din Ungaria, România, Slovacia, Ucraina și Spania.

Publicul pecican a apreciat originalitatea producției, care a inclus elemente latino și blues. Cei patru membri ai formației de familie au cântat la chitară, tobă, muzicuță și voce, mezina familiei prezentând și câteva dansuri.

Formația maghiară s-a înțeles cu publicul multietnic prin limba muzicii, cei din sală aplaudând și cântând împreună cu aceasta.

Primarul Petru Antal a mulțumit publicului pentru prezență și a anunțat un spectacol mai amplu, ce va fi organizat în luna mai, în aer liber, în Piața Regele Mihai I din centrul oraşului.

Detalii despre activitățile proiectului  pot fi găsite pe pagina https://www.incluziune-pecica.ro/,  sau pe pagina de Facebook: Creșterea incluziunii și abilitării romilor în Orașul Pecica - CZ Pecica.

P.S.

Galerie foto (3)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite