Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

CULMEA BIROCRAŢIEI: o arădeancă de 77 de ani este pusă pe drumuri din cauza unei ştampile cu o literă lipsă; Glad Varga va iniţia un proiect de lege ca orice greşeală a statului să fie remediată pe... cheltuiala statului

Deputatul liberal arădean Glad Varga a postat în urmă cu câteva ore pe Facebook o poveste care l-ar face invidios chiar şi pe Franz Kafka, celebrul scriitor din Imperiul Austro-Ungar devenit celebru pentru modul în care descria complexitatea absurdă a birocraţiei acelor vremuri. Din păcate însă, birocraţia din vremea lui Kafka s-a conservat atât de bine încât nu poate fi învinsă decât prin schimbarea legii.

CULMEA BIROCRAŢIEI: o arădeancă de 77 de ani este pusă pe drumuri din cauza unei ştampile cu o literă lipsă; Glad Varga va iniţia un proiect de lege ca orice greşeală a statului să fie remediată pe... cheltuiala statului
Comentează 5

Dar haideţi să vedem ce s-a întâmplat. O arădeancă de 77 de ani, a fost pusă pe drumuri din cauza faptului că funcţionarii Primăriei Arad au folosit la un moment dat o ştampilă care avea o literă lipsă. În loc de „Stare Civilă” pe ştampilă apare „Starea Civlă”. Iar acel „i” lipsă a făcut ca pe un certificat de naştere să nu poată fi pusă apostila, fără de care nepoata femeii nu poate obţine cetăţenia germană.

„Am întâlnit în mandatul meu de deputat foarte multe «situații ciudate», toate venite din partea cetățenilor. Aceasta le întrece pe toate!

Astăzi am primit la cabinet o fostă vecină, o femeie în vârstă de 77 de ani, sleită de puteri, care mi-a relatat un caz ieșit din comun. Doamna are o fiică și o nepoată stabilite în Germania, care din cauza blocajului impus de pandemie, nu au nicio șansă să vină în România. Fiica doamnei are nevoie de o apostilă (o supralegalizare), care trebuie pusă pe certificatul de naștere al nepoatei, pentru ca aceasta să poată dobândi și cetățenia germană. Până aici nimic nu pare complicat, urmând ca bunica să rezolve toate aceste probleme... Dar a ajuns la ghișeul surpriză!

Nu se poate rezolva speța! De ce? Pentru că, pe certificatul de naștere al nepoatei, ștampila pusă de către Starea Civilă din cadrul Primăriei Arad era greșită, așa că nu poate fi apostilată. Greșeala? În loc de «Starea Civilă» ștampila conține «Starea Civlă».

Eu mă întreb unde este problema? Ce vină are această femeie de 77 ani, care a cheltuit o groază de bani pe taxi din pensie, pentru că este greu deplasabilă, iar statul greșește. Așa că am zis să merg personal la cele 2 instituții implicate - Prefectură și Primărie și la un cabinet de avocatură”, scrie Glad Varga pe Facebook.

Chiar dacă statul greşeşte, tot contribuabilul plăteşte

În continuare, deputatul arădean susţine că răspunsurile primite la de la Prefectură şi Primărie l-au făcut să apeleze la sprijinul unui avocat, pentru a rezolva acest caz particular şi să iniţieze un proiect de lege, care să oblige statul să plătească pentru greşelile pe care le face în documentele oficiale. Asta, având în vedere că a întâlnit multe probleme similare.

„Am discutat la Prefectură, cu cei de la starea civilă, iar rezultatul final cade tot în sarcina cetățeanului. Că așa sunt legile, GDPR, etc.

Concluzia: dacă statul greșește tot contribuabilul plătește

Nu era logic, în situația dată, ca Primaria să își îndrepte greșeala din proprie inițiativă și să îi înștiințeze pe cei în cauză?! În final, situația se va rezolva: am cerut sprijinul unui prieten ca un avocat cu mandat să poată prelua certificatul de naștere corect.

Pentru că am întâlnit mai multe situații de acest gen, când contribuabilul este pus pe drumuri pentru o greșeală a statului, voi iniția un proiect de lege, în care să fie prevăzut ca orice greșeală pe care statul o face în documente oficiale, să fie reparată pe cheltuiala statului”, a încheiat Glad Varga.

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite