Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Culmea beției: să bei până nu mai poți să stai în picioare, să te urci la volan și să te răstorni cu mașina

Un arădean de 53 de ani este un exemplu de manual, la capitolul așa nu. Eroul nostru a băut până nu s-a mai putut ține pe picioare, dar cu toate acestea s-a urcat la volan. Cum avea o alcoolemie foarte mare, nu a reușit să țină nici autoutilitara din dotare pe drum și s-a răsturnat cu ea în șanț.

Culmea beției: să bei până nu mai poți să stai în picioare, să te urci la volan și să te răstorni cu mașina
Comentează 0

„La data de 26 iunie a.c., în jurul orelor 20.00, un arădean de 53 de ani a  condus o autoutilitară pe DN 7, înspre Arad, iar în localitatea Bătuța, într-o curbă la stânga, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, răsturnându-se în șanțul de pe sensul său de mers.

Evenimentul rutier s-a soldat exclusiv cu pagube materiale. Polițiștii sosiți la fața locului au procedat la testarea cu aparatul alcooltest a conducătorului auto, rezultând o alcoolemie de 1,63 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i recoltate probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. Bărbatul este cercetat penal pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice”, susțin reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Arad.

Atenție: alcoolul și condusul nu fac casă bună

În continuare, polițiștii țin să reamintească șoferilor că alcoolul și condusul unei mașini nu fac casă bună, asta, în condițiile în care,

consumul de alcool înseamnă diminuarea capacităților senzoriale și motrice. „Un om treaz (cu simțuri agere și odihnit) are un timp de reacție de circa o secundă atunci când vrea să frâneze, în vreme ce, în cazul unui șofer care a consumat alcool, acest timp crește. La o viteză de 90 de km/h, mașina parcurge circa 25 de metri într-o singură secundă, iar distanța totală de frânare până la oprirea efectivă este de 86 de metri. Conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice constituie un factor de mare risc asupra siguranţei traficului rutier, influențând, în mare măsură, producerea accidentelor de circulaţie”, spun oamenii legii.

Închisoare de la unu la cinci ani

Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (0,40 mg/l în etilotest). De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie. „O concentraţie alcoolică în sânge sub această valoare situează fapta în zona contravenţională şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, iar ca măsură complementară permisul de conducere este suspendat pentru o perioadă de 90 de zile. Consumul de alcool este incompatibil cu conducerea autovehiculelor, pe lângă faptul că este interzis de lege, constituie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic crescând şansele de implicare într-un accident rutier. De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele. Pentru a conduce în siguranţă, şoferul trebuie să îşi păstreze starea de atenţie, să reacţioneze rapid, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza. Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident rutier creşte exponențial”, mai spun polițiștii.

În concluzie: NU VĂ URCAŢI LA VOLAN, DACĂ AŢI CONSUMAT BĂUTURI ALCOOLICE!

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite