Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică - Kim Jong-Un face amenințări asupra rivalilor

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică în Marea Japoniei. Este declarația făcută de Ministrul Apărării din Japonia după ce armata sud- coreană a confirmat lansarea unui proiectil în mare. 

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică - Kim Jong-Un face amenințări asupra rivalilor
Comentează 0

Coreea de Nord a lansat miercuri ceea ce Seulul a susţinut că este o rachetă balistică, la o săptămână după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a promis că va accelera dezvoltarea arsenalului nuclear al ţării, relatează France Presse.

Acest nou test de armament intervine în timp ce Coreea de Sud şi Statele Unite se aşteaptă ca Phenianul să-şi reia testele nucleare oprite în 2017.

Regimul nord-coreean a încălcat deja în martie un moratoriu de cinci ani asupra testelor sale cu rachete balistice intercontinentale (ICBM) prin lansarea unui puternic proiectil, capabil să ajungă în Statele Unite.

Statul major interarme al Coreei de Sud a anunţat miercuri într-un comunicat o "lansare de rachetă balistică de către Coreea de Nord la 12.03" (3.03 GMT) de la Sunan, la nord de Phenian, spre Marea Japoniei.

Garda de coastă japoneză a anunţat de asemenea că Coreea de Nord a tras o "potenţială rachetă balistică".

În ciuda sancţiunilor internaţionale severe, Coreea de Nord şi-a dublat eforturile în ultimele luni pentru a-şi moderniza armata şi a efectuat peste o duzină de tiruri de testare de la începutul anului.

Într-o mare paradă militară la 25 aprilie, liderul nord-coreean Kim Jong Un a promis că va "întări şi dezvolta capacităţile nucleare ale naţiunii" sale "într-un ritm accelerat".

"Armele nucleare, un simbol al forţei noastre naţionale şi care se află în centrul puterii noastre militare, trebuie îmbunătăţite în ceea ce priveşte calitatea şi raza de acţiune", a spus el.

Câteva zile mai târziu, el a numit arma nucleară "un colac de salvare ce garantează securitatea ţării noastre" şi a ameninţat că o va folosi "ca măsură preventivă".

Numeroasele discuţii diplomatice menite să convingă Phenianul să renunţe la bomba atomică stagnează de la eşecul întâlnirii din 2019 dintre Kim Jong Un şi preşedintele de atunci al SUA Donald Trump.

"Există şanse mari să fi testat (miercuri) o rachetă ce ar putea fi echipată cu un focos nuclear", a declarat pentru AFP Ahn Chan-il, cercetător specializat în afaceri nord-coreene.

Noua lansare are loc de asemenea la mai puţin de o săptămână înainte de învestirea noului preşedinte sud-coreean Yoon Suk-yeol, un conservator ce a promis că va fi mai dur cu vecinul său din Nord.

Acest test cu rachetă "ar putea fi un semn de avertizare" pentru Yoon, a estimat Hong Min, de la Institutul coreean pentru unificare naţională, potrivit căruia Phenianul nu va accepta niciodată principala condiţie impusă de noul lider sud-coreean pentru reluarea discuţiilor de pace, şi anume renunţarea la arma nucleară.

"Ar putea fi de asemenea un semnal al Phenianului că nu are altă opţiune decât să-şi consolideze arsenalul dacă Seulul şi Washingtonul decid să desfăşoare armament strategic în Sud", a adăugat acest analist.

Preşedintele american Joe Biden urmează să viziteze Coreea de Sud la sfârşitul lunii mai. 

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite