Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Consiliul Europei: ABUZURI asupra unor deținuți, în Arad. Cum răspund oficialii penitenciarului

Acuzații grave privind presupuse abuzuri comise de către gardieni asupra deținuților din Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad se regăsesc într-un raport dat publicității de Consiliul Europei (CoE).

Consiliul Europei: ABUZURI asupra unor deținuți, în Arad. Cum răspund oficialii penitenciarului
Comentează 0

În document se exprimă preocupări privind ”acuzaţii credibile” despre rele tratamente şi despre condiţiile semnalate în Arad.

"Comisia antitortură a CoE, care a efectuat vizite în România în iunie 2014, a primit reclamaţii privind cele mai grave abuzuri din partea unor deţinuţi ţinuţi în penitenciare de maximă securitate din Arad şi Oradea; au fost semnalate agresiuni asupra deţinuţilor comise de forţele speciale", precizează raportul Consiliului Europei.

Delegaţia Comisiei antitortură a analizat dosare medicale care confirmau existenţa abuzurilor. "Se pare că cele mai multe dintre aceste cazuri erau reacţii disproporţionate vizând pedepsirea deţinuţilor implicaţi în incidente de acest fel", conform raportului.

Contactați de ARQ, oficialii Penitenciarului Arad afirmă că nu au primit în ultimii ani, de la persoanele aflate în custodie, reclamaţii sau sesizări care să aibă ca obiect practici neregulamentare din partea echipei operative speciale. 

”Administrația penitenciarului manifestă toleranţă zero faţă de rele practici aplicate persoanelor custodiate”, se arată într-un răspuns transmis redacției. 

Raportul mai arată că personalul medical era insuficient în penitenciarul din Arad, dar și în cel din Târgşor.

Referitor la acest aspect, oficialii penitenciarului arată că ”serviciile medicale destinate persoanelor custodiate sunt asigurate de către doi medici generalişti, un medic stomatolog, un medic psihiatru şi 11 asistenţi medicali”. 

”Facem precizarea că, în anul 2014 au fost acordate un număr de 23762 de consultaţii la un efectiv mediu de 1040 de persoane custodiate. Referitor la schema de persoanal a unităţii, aceasta este ocupată în proporţie de aproximativ 91%”, se arată în răspunsul transmis ARQ.
 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite