Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Conflictul militar explodează în Asia. Pakistanul ”a doborât” două avioane ale Indiei

Pakistanul anunță că a doborât două aeronave ale Forțelor Aeriene Indiene și că a arestat un pilot. Anunțul vine după raidul aerian efectuat de aeronavele Indiei marți dimineață în teritoriul pakistanez. Conflictul militar de la granița celor două puteri nucleare degenerează. 

Conflictul militar explodează în Asia. Pakistanul ”a doborât” două avioane ale Indiei
Comentează 0

Oficialii Armatei Pakistanului spun că două aeronave ale Indiei au fost doborâte, unul dintre ele căzând pe teritoriul pakistanez. Pilotul acestui avion a fost arestat, a precizat Generalul Asif Ghafoor, un purtător de cuvânt al Armatei.

Doborârea aeronavelor ar fi avut loc în urma unor incursiuni succesive efectuate de aeronavele Indiei și Pakistanului în spațiul aerian advers. Există informații și despre doborârea unui avion pakistanez, dar aceasta nu a fost confirmată. 

Pakistanul a anunțat în schimb o incursiune efectuată dincolo de Linia de Control care separă Kashmirul, incursiune care ”a vizat ținte non-militare, dar a evitat pagubele colaterale”. 

Este cel mai fierbinte moment în confruntarea dintre cele două țări, după războiul izbucnit în 1971.

Marți, India a anunțat un raid aerian care a avut drept scop distrugerea unei baze de antrenament a grupării islamiste Jaish-e-Mohammed, vinovată de organizarea atacului terorist de la începutul lunii din Kashmir, soldat cu moartea a 40 de membri ai forțelor de securitate indiene.

Pakistanul a precizat, marți dimineață, că nu au existat nici pagube, nici pierderi de vieți omenești. 

De partea cealaltă, oficialii indieni au anunțat un atac de succes. Cel puțin zece avioane Mirage au lansat mai multe bombe de 1.000 de kilograme. ”Un număr important de teroriști Jaish-e-Mohammed au fost eliminați”, a precizat ministrul de Externe.

India mai susține că tabăra teroristă vizată, unde erau pregătite noi atacuri teroriste, a fost distrusă în totalitate.

Statele Unite au lansat un apel Indiei şi Pakistanului, după escaladarea tensiunilor.

"Încurajăm India şi Pakistanul să dea dovadă de reţinere şi să evite o escaladare cu orice preţ", a spus într-un comunicat secretarul de stat american, Mike Pompeo, care a precizat că a discutat la telefon cu miniştrii de externe indian şi pakistanez.

Demnitarul american a mai făcut cunoscut că a evocat cu Islamabadul "urgenţa pentru Pakistan de a acţiona în mod semnificativ împotriva grupurilor teroriste care operează pe teritoriul său" şi necesitatea de "a dezamorsa tensiunile actuale evitând o acţiune militară".

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite