Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Concert vocal – simfonic în care “Descoperirea senzaţiilor se lasă în grija auditorului…” (Ludwig van Beethoven)

Concert vocal – simfonic în care “Descoperirea senzaţiilor se lasă în grija auditorului…” (Ludwig van Beethoven)
Comentează 0

Încercând să echilibreze nuanţele şi temperaturile anotimpului, cel de al doilea eveniment de abonament al lunii februarie a venit în întâmpinarea publicului de concert cu o ofertă  de inspiraţie estivală, Suita simfonică Visul unei  nopţi de vară de Felix Mendelssohn Bartholdy  şi Simfonia  a VI-a, “Pastorala” de Ludwig van Beethoven oferindu-le celor prezenţi în sala de audiţie o alternativă sonoră luminoasă şi optimistă.

“Prefigurând în mod firesc întâlnirea muzicală programată pentru ziua de duminică, 14 februarie, cea de joi seara a propus o incursiune în romantismul secolului al XIX-lea. Pagini de o inegalabilă emoție au fost interpretate de ansamblurile de scenă ale Filarmonicii de Stat Arad, aducându-ne tuturor aminte de faptul că frumusețea universală a muzicii este anume creată pentru a spori inestimabila bogăție spirituală a lumii.” – dr. Alin Văcean, manager al Filarmonicii de Stat Arad.

Dirijată de Cristian Neagu şi organizată în sala Cercului Militar de pe B-dul Decebal nr. 19, seara de 11 februarie de la ora 19.00 a debutat cu  o suită extrasă din muzica de scenă creeată în 1842 de Mendelssohn Bartholdy, care asociază într-o formă prescurtată, patru dintre cele 13 numere ale partiturii: Uvertura (scrisă în 1826), Scherzo, Intermezzo şi Marş nupţial. Ele au redat întru totul spiritul shakespearian şi au recreat feeria printr-o suită de impresii muzicale.

Rarisimă printre partiturile secolului al XIX-lea romantic, Nänie de Johannes Brahms a completat prima parte a programului de concert, readucând în plim planul scenei ansamblul corului academic, pregătit de Robert Daniel Rădoiaş. Capodoperă vocal simfonică de mici dimensiuni, partitura a recreat prin tehnici elaborate de compoziţie şi soluţii orchestrale romantice melopeele funebre romane, pe suportul unui text inspirat din mitologie şi semnat de Friedrich von Schiller.

Registrul simfonic a revenit după pauză în cea mai impresionistă partitură beethoveniană, Simfonia a VI-a în fa major, Pastorala, un ópus cu subtitluri şi indicaţii de program, în care compozitorul a insistat asupra caracterului subiectiv al senzaţiilor. “Descoperirea senzaţiilor se lasă în grija auditorului…” declara Beethoven în parcursul partiturii sale, invitându-i pe cei care îi ascultă muzica să se bucure expresivitatea, strălucirea şi genialitatea ei.

Biroul de Presă al Filarmonicii de Stat Arad

Galerie foto (22)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite

Inchide