Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Concert dedicat Unirii Principatelor (FOTO)

 Concert dedicat Unirii Principatelor (FOTO)
Comentează 0

Miercuri, 24 ianuarie, începând de la ora 19,00, în Sala mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici a avut loc un concert dedicat Unirii Principatelor.

Susținut de ansamblul simfonic al Filarmonicii Arad, dirijat de Dorin Frandeș, dar și de orchestra Rapsozii Zarandului, condusă de Petrică Pașca, programul și-a propus să prezinte în mod metaforic unirea dintre spiritualitatea sonoră mioritică cu marea tradiție muzicală vest și central europeană, reprezentată prin mijloacele de exprimare proprii muzicii culte. Invitata orchestei simfonice este naista Claudia Diaconu Iordache.

Înainte de începerea concertului au fost invitați să ia cuvântul Sergiu Bâlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad și Gheorge Falcă, primarul municipiului. Redăm în continuare un scurt fragment din discursul primarului, ce a reușit să surprindă în câteva fraze lapidare esența problematicii unirii: ”Atunci când vorbim de 1859, vorbim despre startul pe care l-a avut România pentru a crea un stat modern. Putem observa, analizând politica europeană a vremurilor, că România a reușit în șapte ani să pună bazele pentru un viitor stat modern, iar apoi Carol I ca și principe și apoi ca și rege a reușit să consolideze această poziție de stat puternic, modern și să dea posibilitatea ca, odată cu venirea celui dintâi război mondial, să se gândească românii și la reîntregire”.

Sara N. Dan

Galerie foto (115)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite