Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Primarul comunei Macea a prezentat realizările și noile proiecte pentru viitor

Comuna Macea apare în primele documente pe la anul 1380, sub numele de Makija când un episcop romano-catolic a primit-o ca feudă. Din păcate nu se cunosc alte detalii legate de existența localității Macea, dacă a existat înainte sau odată cu intrarea ei în posesia episcopului, însă vatra veche a satului ar fi fost ceva mai la răsărit față de actuala vatră.​

Primarul comunei Macea a prezentat realizările și noile proiecte pentru viitor
Comentează 0

Mai târziu localitatea a fost cunoscută și sub numele de: Machya, Machaszeke sau Macsa. Multă vreme a aparținut domeniului Csernovich și Edlspacher, conform documentelor existente.

La sfârșitul stăpânirii lui Csernovich s-au adus secerătoare și batoze la domnie, lucru care nu era bine văzut de țăranii măceni. Între anii 1860-1865, moșia lui Cernovics trece în proprietatea contelui Tiberiu Karoly. Odată cu instaurarea familiei contelui Karoly în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a fost adus ca notar în comună Iuliu Szikszai. Pe timpul acestuia s-a facut șoseaua principală din comună, având castani de ambele părți- începând din dreptul parcului și până la primăria comunei. Apoi domeniul este moștenit de Iuliu Karoly, fiul contelui până în anul 1918, când moșia a fost expropiată în folosul țăranilor din comuna Macea, cu excepția parcului și a unei suprafețe de 800-900 iugăre cadastrale.

Satul Sânmartin a luat ființă în anii 1743-1744. Prin aducerea coloniștilor germani din sudul Germaniei (Schwartzwald, Hatzenwald) de către baronul Ioan Gheorghe Haruckern, prefect de Gyula. În legătura cu denumirea satului sunt două versiuni. Urme găsite în partea vestică a satului, cu denumirea de „Krautfelder" ne îndreptățesc să presupunem că aici ar fi existat un cătun. Unele știri obținute de la diferiți cetățeni ai satului arată că în această parte a existat un cătun cu numele de „Aradsentmarton" și că denumirea comunei Sânmartin ar veni de la acest cătun. După a doua versiune, numele localității a fost dat de către coloniștii germani veniți dintr-o comună din Germania de sud, care purta numele de Sânmartin.

Sunt lucruri care se pierd în negura istoriei, însă aceste localități au înflorit de-a lungul timpului și iată că acum Macea este o comună mare, care se dezvoltă continuu, dar totodată este o comună cu o bogată zestre și tradiție populară. În urmă cu câteva zile am ajuns la Macea și am stat de vorbă cu primarul și viceprimarul comunei. Doi oameni tineri, însă care pun mult suflet și care au dorința de a face lucruri frumoase pentru această comunitate.

L-am întrebat pe domnul Ciprian Otlăcan, primar fiind, despre ceea ce s-a realizat în ultimul an în comună, despre proiectele în curs de implementare și proiectele de viitor, pentru că modernizarea fiecărei comune este imperios necesară pentru a evita dispariția satul românesc și pentru ca tinerii să nu mai fie nevoiți să-și părăsească locurile natale.

,,Avem proiecte care se derulează acum, am făcut și lucrări edilitare din bugetul propriu, dar avem și proiecte viitoare care vor duce la modernizarea comunei noastre. Ne dorim un confort ca la oraș pentru cetățenii noștri. Am avut o serie de lucrări în comună, am pietruit toate străzile din Macea și Sânmartin, acolo unde nu este încă asfalt. La Sânmartin am realizat și o împrejmuire a celor două terenuri de minifotbal și a școlii, dar totodată am achiziționat și două frigidere pentru capelele din Macea si Sinmartin. Am executat reparații la pavaje în cele două stații de autobus în satul nou la Macea, iar la parcarea bisericii adventiste am ridicat la cotă pavajul.

De asemenea, am făcut reparații și la parcarea școlii vechi din Sânmartin. Am făcut un gard nou la terenul de fotbal din Macea și am construit o terasă la vestiarul terenului de fotbal. Am făcut și o amenajare peisagistică în zona centrală, avem achiziționate coșuri de gunoi și bănci, urmând să fie montate în parcul comunei. Toate acestea sunt lucrări edilitare care erau necesare. La capitolul investiții, pot să spun că am reabilitat întregul sistem public de iluminare, atât în Macea, cât și în Sânmartin, fiind o investiție mare și având aproximativ 1300 de stâlpi în toată comuna. În Sânmartin am asfaltat trei străzi și am pietruit parcări de interes public, la fel și în Macea, precum și pietruirea parcării cimitirului din satul nou–Macea, iar în satul vechi am făcut o extindere a parcării cu șanțuri dalate. De asemenea, am executat amenajarea curții grădiniței P.P. din Macea, realizând totodată și un teren sintetic la Școala ,,Pavel Covaci" din Macea, unde am extins și parcarea.

Ne-am ocupat și de amenajarea parcului central, cu locuri de joacă pentru copii, zonă fitness și iluminat architectural. O altă investiție frumoasă, spun eu, este achiziția a 40 de costume populare pentru ansamblul de dansuri din Macea. S-a început reabilitare trotuarelor în Macea și Sânmartin, cu o lungime totală de 4 km, atât din pavaj cât și din beton. La școala gimnazială ,,Pavel Covaci“ se lucrează la asfaltarea terenului de sport și se intenționează transformarea acestuia într-un teren multisport și tot la școală am achiziționat și  mașini de tuns iarba. Am achiziționat pentru S.V.S.U. un aparat de respirat (pentru pompieri) și am achiziționat saltele la sala de sport, pretabile mai multor activități sportive. Avem și proiecte prin PNDL, chiar acum avem un proiect în stadiul de finalizare proiectare la școlile din Macea și un dispensar uman. Urmează scoaterea la licitație a lucrărilor, deși lucrurile merg destul de greu cu aprobările și nu din vina noastră.

Mai avem un proiect european pentru introducere apă și canalizare în cartierul nou de locuințe din Macea, proiectul fiind în stadiul de finalizare a proiectării, urmând a se scoate la licitație execuția lucrărilor. Un alt proiect european avem și la piața din Macea, proiectul este finalizat, iar începând de anul viitor, când ne permite timpul, vom începe lucrările de pavazare a platformei pieței. Am făcut și un studiu de fezabilitate pentru un proiect mare, cu o valoare de opt milioane euro pentru ,,Sistem producere și distribuție a energiei termice“ utilizând energia geotermală. Este un proiect mare, pe care la începutul anului 2019 îl vom depune pe P.O.I.M. pentru finanțare. Se va fora la mare adâncime pentru captarea apei termale și introducerea în sistemul de încălzire a tuturor instituțiilor publice din comună, școli, grădinițe, sală sport, dispensar etc, gândindu-ne în viitor la extinderea rețelei în Macea și Sânmartin. Actualmente se lucrează la P.U.Z. și pentru o zonă de agrement, sportivă și servicii în zona sălii de sport și a belții de pescuit din Macea, pe o suprafață de 5 ha. Și fiindcă trebuie denumite străzile, suntem deja în faza de finalizare a denumirii si numerotarii.

Un alt lucru important pentru comună este gazul. Am purtat discuții cu conducerea GAZ-WEST privind extinderea rețelei de gaz metan în Macea și Sânmartin, având acum posibilitarea de cofinanțare a acestor lucrări, intenționând ca în cel mai scurt timp să realizăm extinderea rețelei de gaz acolo unde acesta nu a ajuns încă. Avem sprijin și din partea Consiliului Județean Arad, cărora le mulțumim, iar în perioada următoare se vor derula proiecte importante pentru comuna Macea, unul deja a și început, fiind vorba de asfaltarea porțiunii de drum Macea– Dorobanți (barieră cale ferată - Dorobanți) și va continua cu un alt proiect care vizează drumul județean D.J. 709 B Curtici-Macea–Sânmartin-Socodor, iar în cadrul acestui proiect există finanțare europeană printr-un proiect TRANSFRONTALIER. De asemenea, mai există un proiect important pentru localitatea Sânmartin, fiind vorba de asfaltarea drumului județean Sânmartin - Șimand, astfel făcându-se legătura cu D.N. Arad - Oradea.

Dacă ne referim la cultură, pot spune că Macea întotdeauna a fost o adevărată vatră de folclor autentic, aici cântecul și jocul popular fiind la el acasă. Avem ansamblul de dansuri de copii ai Căminului Cultural Macea, care participă la diferite evenimente locale și județene, însă colaborăm bine și cu asociația din care face parte ,,Ansamblul Edera“ din Macea, pe care îl spijinim întotdeauna.

Legat de sport, pot spune că avem o grupă de copii la fotbal, copii din Macea și Sânmartin, iar echipa mare este în liga a V-a, având jucători locali în prop. de 90%, tineri care muncesc mult pentru întărirea echipei și promovarea comunei prin acest sport. Anul acesta am avut o serie de evenimente importante în comună și aș începe cu ,,Ziua Eroilor“ în 25 mai, apoi pe 1 iunie ,,Ziua Copilului“, care se desfășoară în parcul central. Hramul bisericilor ortodoxe Macea și Sânmartin sunt două evenimente mari în comună, pe care le sărbătorim în fiecare an. ,,Festivalul Părădăicilor“ din 8 iulie este însă cel mai cunoscut eveniment, trecând de mult dincolo de limitele județului Arad. Evenimentul se desfășoară în curtea Castelului  și atrage peste opt mii de vizitatori.

,,Festivalul Părădăicilor pe Bicicletă“ a fost un concurs la care au participat în jur de două sute de cicliști din județ și din țară. Pe 1 decembrie am organizat un spectacul dedicat Centenarului Marii Uniri, iar în 23 decembrie vom avea ,,Festivalul de Colinde“. Tot anul acesta am avut la Macea și o lansare de carte, scrisă de o măceană dragă nouă, doamna prof. Floare Ranta Cândea, un volum de carte intitulat ,,Macea Inscrisuri Monografice“. Desigur că vom sprijini și acest proiect dedicat istoriei localității. Revenind în actualitate, vreau să mai adaug faptul că deși nu avem făcut bugetul pe anul viitor, avem un studiu de fezabilitate legat de asfaltarea a trei km străzi în Macea și Sânmartin pentru anul 2019. Cu siguranță vă vom ține la curent cu alte proiecte de viitor, iar în acest sens am montat în fața Primăriei un panou de informare a cetățenilor și trei catarge pentru steaguri.

Am amenajat iluminatul festiv de sărbători atât în Macea, cât și în Sânmartin, așteptând cu drag sărbătorile de iarnă și cu acest prilej vreau să transmit fiecărui locuitor al comunei, sărbători fericite alături de cei dragi, iar Nașterea Mântuitorului să vă găsească fericiți și plini de bunătate!”, a încheiat primarul comunei Macea, domnul Ciprian Otlăcan.    

Dincolo de toate aceste realizări și proiecte care vizează dezvoltarea comunei, trebuie apreciată munca echipei Primăriei Macea, a primarului, a viceprimarului Gabi Bârsăuan și a Consiliului Local, pentru că un proiect accesat de Primărie poate dura mult timp până devine realitate din cauza birocrației și avizelor de la nivel înalt, deși primăria și-a făcut bine treaba. De multe ori un proiect implică drumuri la București și nopți nedormite, însă important este că mereu apar lucruri noi și frumoase în comună, iar copiii noștri nu vor mai fi nevoiți să plece din locurile natale, pentru că nicăieri nu e mai bine ca acasă.

Galerie foto (214)

Articole asemanatoare