Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comuna Frumușeni este campioană la investiții în ultimii patru ani

Comuna Frumușeni este campioană la investiții în ultimii patru ani
Comentează 0

Comuna Frumușeni este una dintre cele mai dezvoltate comune din Județul Arad, cu infrastructura bine pusă la punct, cu toate străzile asfaltate, cu o școală modernă și grădinițe puse la punct, cu parcuri frumoase, cartiere de case noi în plină dezvoltare și, cel mai important, are și o zonă industrială care a creat locuri de muncă localnicilor. Am stat de vorbă cu primarul comunei, domnul Andronic Reginald, rugându-l să ne facă o retrospectivă a ceea ce a realizat ca proiecte în ultimii ani dar și despre proiectele în derulare sau, de ce nu, cele de viitor.

,,Atunci când am preluat Primăria aproape că nu aveam bani de salarii, însă venind din mediu privat am căutat să eficientizez fiecare compartiment astfel că rezultatele au început să apară, astfel că încet am trecut și la investiții în fiecare an.

Vorbind despre ultimii patru ani pot să spun că au fost foarte buni în ceea ce privește investițiile și aș vrea să le enumăr pe cele mai importante, fie că au fost cu finanțare europeană, guvernamentală sau din bugetul propriu. Unul dintre proiecte a fost reabilitarea grădiniței cu program normal din Aluniș și putem spune că dintr-o clădire lăsată în paragină am realizat o grădiniță la standarde europene, finanțarea fiind asigurată prin P.N.D.L. dar și din bugetul local. De asemenea am construit un drum agricol asfaltat care leagă peste câmp localitățile Frumușeni de Aluniș cu o lungime de 5 km, astfel încât utilajele agricole să nu fie nevoite a trece prin localități.

Proiectul a fost finanțat prin fonduri europene și de la bugetul local. Am modernizat iluminatul public, fiind funcțional în proporție de 90-95% fiind acum pe lămpi de tip LED, cu fonduri din bugetul local. De asemenea am modernizat iluminatul în toate instituțiile publice, inclusiv în școli și grădinițe tot cu lămpi LED cu finanțare tot din bugetul local. În cartierele noi din Frumușeni și Aluniș-Vest am realizat alimentarea cu energie electrică cu bani de la Consiliul Județean și de la bugetul local. În urma deselor întreruperi de curent la Aluniș s-au făcut lucrări de către ENEL Distribuție SA și pentru o mai bună alimentare cu energie electrică montându-se un punct nou de transformare electrică.

La Aluniș am amenajat un parc foarte frumos cu udare automată, iar cel de la Frumușeni a fost reabilitat, cu alei pietonale, iluminat și locuri de joacă pentru copii, lucrări realizate cu fonduri europene și de la bugetul local. Am reabilitat și sediul pentru Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență tot din bugetul local. Am achiziționat o clădire pentru Postul de Poliție Frumușeni și l-am reabilitat tot cu fonduri din bugetul local. Pentru terenul de fotbal din Aluniș s-a achiziționat din bugetul local un container sanitar și tribune pentru spectatori, dar am achiziționat și două containere de locuit pentru cazurile sociale. Cadastrul Sistematic al comunei Frumușeni a fost finalizat și s-au actualizat toate terenurile existente pe raza comunei noastre și de asemenea s-a reactualizat și Planul Urbanistic General și a Regulamentului Local de Urbanism al Comunei Frumușeni.

Am realizat un nou Plan Urbanistic Zonal între cartierul Aluniș -Vest și satul Aluniș pentru ridicarea interdicției de construire pentru 50 de loturi de teren, împreună cu alte 18 loturi aflate în Aluniș și Cartierul Aluniș Vest, în total fiind 68 de loturi atribuite tinerilor în baza legii 15/2003 pentru construcția de locuințe. Am reabilitat și modernizat sistemul de încălzire la Școala Gimnazială din Frumușeni și s-au achiziționat pentru transportul elevilor un autobus mare cu finanțare din bugetul local. Realizăm de asemenea asfaltarea străzilor în cartierul Frumușeni - Vest prin programul PNDL II, dar și cu bani de la Consiliul Județean și din bugetul local iar finalizarea lucrărilor se va face în funcție de fondurile alocate de la bugetul de stat. Un alt proiect este modernizarea și dotarea căminelor culturale din localitățile Frumușeni și Aluniș, realizate cu fonduri Europene(PNDR) și de la bugetul local, reparații și modernizare a structurii existente, montare de aparatură electronică, mobilier pentru dotarea căminelor și achiziția de costume populare pentru ansamblul folcloric ,,Bizere,, iar termenul de finalizare este a lucrărilor este luna decembrie 2020. Se lucrează și la canalizarea menajeră cu o lungime de 10,23 km care va fi funcțională până la finalul anului2020, realizată cu fonduri de la bugetul de stat prin Administrația Fondului pentru Mediu și de la bugetul local cu termen de finalizare în luna octombrie a anului 2020 dacă se vor primi fondurile de la Ministerul Mediului.

Ca și proiecte de viitor avem acoperirea terenului de minifotbal de la Școala din Frumușeni pentru a putea fi folosit pe perioada iernii ca sală de educație fizică, cu finanțare din fonduri europene și cofinanțare de la bugetul local, proiect care se află în faza de achiziție.Terenul de fotbal din Frumușeni este realizat cu fonduri de la bugetul local, lucrări începute care se vor finaliza în funcție de banii existenți la bugetul local și tot din bugetul local facem extinderea rețelei de apă potabilă și curent electric în cartierul Aluniș. De asemenea încep și lucrările de asfaltare a străzilor în cartierul nou din Aluniș, fiind o lucrare așteptată de cei care construiesc acolo. Adaptarea Studiului de Fezabilitate pentru introducerea gazului în comună prin Programul Operațional de Infrastructură Mare(POIM) conform cerințelor din ghidul de finanțare, respectiv digitalizarea serviciului de distribuție și a branșamentelor (contoare cu citire de la distanță). Iluminatul public în cartierul Aluniș-Vest se va realiza din fonduri de la bugetul local. Pentru zona nouă, unde au fost atribuite terenuri de case în baza legii 15/2003, pregătim proiectarea de extindere a rețelei de drumuri, a apei potabile și a energiei electrice (inclusiv iluminat public). De asemenea pregătim două proiecte pentru amenajarea zonelor adiacente căminelor culturale din Frumușeni și Aluniș cu spații verzi, alei pietonale și parcări auto.

Căutăm în continuare finanțare pentru reabilitarea trotuarelor din comuna Frumușeni a căror valoare este de aproximativ un milion de euro. Aș vrea de asemenea să precizez că acordăm tot sprijinul nostru atât școlii cât și grădinițelor ori de câte ori este nevoie, și mai ales în această perioadă fiind pregătiți pentru începerea noului an școlar. Vreau să mulțumesc tuturor locuitorilor comunei noastre pentru înțelegere și colaborare de-a lungul anilor, dar în special pentru faptul că s-au comportat deosebit pe timpul pandemiei, astfel că ne-a ferit Dumnezeu de un focar de Covid în comună,, a spus primarul Reginald Andronic.

Viața la oraș este tot mai agasantă de aceea mulți se orientează spre zonele rurale de pe lângă orașe, căutând liniștea și aerul curat, iar comuna Frumușeni este locul ideal.

Galerie foto (66)