Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cinema Arta, 2-5 septembrie: fARAD 8 – filme documentare reunite sub tema „Libertate”

Noua ediție a Festivalului internațional de film documentar fARAD va avea loc între 2 și 5 septembrie, propunând o selecție de titluri reunite sub tema „Libertate”. Evenimentul se va desfășura atât outdoor, cât și indoor, la Cinema Arta din Arad.

Într-o perioadă de redefinire a normalității, arta deține un rol fundamental și eliberator. Vizionarea filmelor și a spectacolelor online de-acasă a fost refugiul nostru ideal în pandemie. În contextul redeschiderii cinematografelor, continuitatea Festivalului de film documentar fARAD are o dublă semnificație: explorarea prezentului sub diferite limbaje cinematografice și readucerea publicului în săli.

Cinema Arta, 2-5 septembrie: fARAD 8 – filme documentare reunite sub tema „Libertate”
Comentează 0

„Suntem în plin proces de transformare a societății omenești, așa cum o știam și este cu atât mai vital să vedem arta ca pe o reinterpretare plină de sens a acestei transformări. Documentarele sunt, dintr-o astfel de perspectivă, forme artistice de neînlocuit”, afirmă Corina Șuteu, președintele fARAD.

La ediția precedentă, fARAD 7 a prezentat un maraton de șapte producții românești – altfel spus, a rămas „acasă”, dar a avut in extremis șansa de a organiza proiecții cu public la Cinema Arta.

Anul acesta, fARAD își recâștigă profilul internațional, cu o selecție eclectică de filme arondate unei teme cum nu se poate mai fierbinte: Libertatea. Cum alegem să fim liberi, ce (mai) înțelegem prin asta, cum ne definim libertatea într-o lume din ce în ce mai plină de constrângeri de tot felul. Și, nu în ultimul rând, „cât de liberi în gândire și exprimare mai suntem într-o perioadă în care bombardamentul de știri, propaganda și social media ne învață ce și cum să gândim”, adaugă Mihai Chirilov, consultant artistic fARAD.

Din această perspectivă, care deschide numeroase ramificații de interpretare, fARAD propune o selecție de filme care provoacă spiritul critic, alese de Dimitris Kerkinos, director artistic fARAD.

Cele șapte filme din selecție (printre care și două titluri românești recente) vor putea fi vizionate în aer liber și la sala mică de la Cinema Arta. Programul va fi completat de evenimente speciale, o parte dintre ele urmând să se desfășoare online.

Tot în format online continuă și ediția a 6-a a Laboratorului fARAD, în care vor fi prezentate și analizate trei proiecte aflate în diferite stadii de dezvoltare. Mentorii acestei ediții vor oferi feedback proiectelor participante, alături de echipa creativă a festivalului, reprezentată de Corina Șuteu, Mihai Chirilov și de mentorul principal al laboratorului fARAD, Dana Bunescu.

Conceptul original și grafica afișului fARAD 8 îi aparțin lui Ovidiu Hrin, art director și artist multidisciplinar din Timișoara. Ovidiu a studiat arhitectura și design-ul comunicațional. A susținut cursuri și workshop-uri în Europa, e fondatorul Synopsis(media) și este membru al Type Directors Club New York, American Institute of Graphic Arts și al Graphis International. Creațiile sale au obținut premii prestigioase în întreaga lume: European Design Awards, European Logo Design Awards, Golden Bee Global Design Biennial, Graphis Design Awards etc.

Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului și a Film ETC, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Asociația Film ETC. (producător general Oana Radu și consultant artistic Mihai Chirilov). Co-fondatori: Mona Nicoară și 111 Film. Începând cu ediția 2019 directorul artistic al festivalului este Dimitris Kerkinos.

Programul integral al festivalului și numele invitaților vor fi anunțate în curând pe www.farad.ro și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/FARAD.ro/

 

 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite
Inchide