Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Chiriarhul arădean în mijlocul credincioșilor de la Catedrala Arhiepicopală

În Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei), Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de către un sobor de preoți și diaconi în exteriorul Catedralei Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad.La momentul rânduit, Înaltpreasfinția Sa a rostit cuvântul de învățătură cu titlul ,,Apa vie” (cf. Fp. Ap. 11, Ioan 4), adică aceea pe care o dă Mântuitorul celor ce cred în El și care înlăuntrul lor se preface ,,izvor de apă săltătoare spre viața veșnică”, înțelegând harul lui Dumnezeu lucrător în omul credincios în a împlini cele spre desăvârșirea ființei sale de-o potrivă trup și suflet. Element al creației divine, apa e la temelia vieții, a purificării existenței și regenerării continue, calendarul Bisericii referindu-se mereu la ea prin evenimentele și personalitățile istoriei biblice, ca de pildă praznicul Botezului Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Proroc Ilie, folosindu-se spre sfințirea celor în slujba vieții, amintind aici toate darurile sale. Învățătura și trăirea creștină reprezintă apa vie ce hrănește alcătuirea ființei umane în unitatea ei materială și spirituală, scrie arhiepiscopiaaradului.ro.

Chiriarhul arădean în mijlocul credincioșilor de la Catedrala Arhiepicopală
Comentează 0

În prezent pandemia ce bântuiește pământul determină atenția tuturor locuitorilor lui a întări comuniunea ca totdeauna împotriva relelor ce pot interveni iar distanțarea trebuie să trezească conștiința răspunderii colective care, de fapt, se afirmă cu putere spre mângâierea și mulțumirea generală.

Duminica aceasta este consacrată familiei, ori se cunosc îndatoririle membrilor ei, mai ales în anul bisericesc în curs, care este omagial pentru pastorația părinților și copiilor, de unde rezultă și legătura dintre părinții și copiii duhovnicești, preoți și credincioși. De reamintit că, întocmai ca în trecut, în acest loc, s-a desfășurat Marșul pentru viață, suplinindu-se deci, valoarea vieții omenești încă din fașă, militându-se pentru unitatea, integritatea și scopul familiei în cadrul societății.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a subliniat meritul muncii celor ce slujesc pe latura sanitară.

La final, Chiriarhul a dat un îndemn pentru toți și pentru fiecare ca, în această trecere de la starea de urgență la cea de alertă, să stăruim în rugăciune și observarea rânduielilor pentru apărarea vieții, să nutrim și nădejdea izbăvirii de încercările prezente spre mulțumirea noastră și slava lui Dumnezeu.

În cadrul slujbei s-au rostit ectenii speciale pentru bolnavi și rugăciunea pentru încetarea noii epidemii care cuprinde lumea întreagă.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic Trifon Lugojan, condus de Marinel Roz.

Protos. Iustin Popovici

Foto: arhiepiscopiaaradului.ro

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite