Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cei mai buni alpinişti ai României, MORŢI în Retezat. Cine erau cei doi copii ucişi de AVALANŞĂ

Dor Geta Popescu, multiplă recordmană mondială şi europeană, şi Erik Gulacsi, recordman european, se află printre victimele avalanşei din Retezat, potrivit şefului Serviciului Salvamont al Judeţului Hunedoara.

Cei mai buni alpinişti ai României, MORŢI în Retezat. Cine erau cei doi copii ucişi de AVALANŞĂ
Comentează 0

Dor Geta Popescu era considerată alpinista fenomen a României. La doar 13 ani, reuşise să intre deja în Cartea Recordurilor. A reuşit în luna mai 2016 să doboare două recorduri mondiale de vârstă într-o singură lună, după ce a atins vârful Denali din Alaska şi Pico de Orizaba din Mexic. Avea în palmares şase recorduri mondiale şi unul european. Denali este cel mai înalt munte al continentului nord american. Este al treilea cel mai înalt vârf din Circuitul 7 Summits cucerit de Dor Geta Popescu (cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent), după Everest (Nepal) şi Aconcagua (Argentina). Cu o înălţime de 6.190 de metri Denali (anterior denumit McKinley) este un munte cu grad înalt de dificultate dată de diferenţa mare între bază şi vârf.

Dor Geta Popescu a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei, în anul 2007. Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. Şi în acest caz, Geta a depăşit recordul surorii sale, stabilit în iulie 2008.

Citeste mai mult pe realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite