Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cea mai veche carte de la Bibliotecă, tipărită în 1481

Colecţia de carte rară a Bibliotecii Judeţene are în componenţa ei şi câteva incunabule, volume realizate în perioada de început a tiparului, de la inventarea acestuia de către Johannes Guttemberg (cca 1455) şi până la anul 1500. Exponatele, incunabule religioase şi laice, sunt valoroase prin raritate, frumuseţe sau atelierul unde au fost imprimate.

Cea mai veche carte de la Bibliotecă, tipărită în 1481
Comentează 0

Consiliul Judeţean Arad şi-a propus să vă prezinte săptămânal câte o astfel de carte-bijuterie, o incunabulă, parte din „zestrea” pe care Biblioteca Judeţeană „A. D. Xenopol” o deţine.

Cea mai veche carte din colecţia Bibliotecii Judeţene Arad, exemplar unicat în România, este o culegere de texte teologice, tipărită în 1481, la Veneţia, volumul fiind scris de John (Johannes) Duns Scotus. Odată cu răspândirea tiparului, Veneţia a devenit capitala mondială a cărţii tipărite, aici activând până în anul 1500 cel puţin 150 de meşteri tipografi.

John (Johannes) Duns Scotus, denumit şi Doctor Subtilis, a fost un filozof şi teolog franciscan de orientare scolastică, activ în a doua jumătate a sec. al XIII-lea la Universităţile din Oxford, Cambridge şi Paris. Pe mormântul său, aflat în Biserica Minoriţilor din Köln, stă scris: Scotia me genuit. Anglia me suscepit. Gallia me docuit. Colonia me tenet („Scoţia m-a născut/ Anglia m-a primit/ Franţa m-a învăţat/ Köln-ul mă ţine”).


Scrie un comentariu

trimite