Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce spune Glad Varga despre programele Rabla Clasic, Rabla Plus şi alte măsuri anunţate ieri de ministrul Mediului

Deputatul liberal arădean Glad Varga, membru al Comisiei pentru Mediu şi Echilibru Ecologic, susţine că programele prezentate ieri de ministrul Mediului  vin în sprijinul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, a creşterii mobilităţii cu impact redus asupra mediului şi al autorităţilor locale, în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor.

Ce spune Glad Varga despre programele Rabla Clasic, Rabla Plus şi alte măsuri anunţate ieri de ministrul Mediului
Comentează 0

Rabla Clasic: prima de casare va fi majorată de la 6500 lei la 7500 lei; ecobonusurile care vin în completarea primei de casare vor creşte de la 2500 lei la 3000 lei pentru vehicule cu tehnologie hibridă şi de la 1000 de lei la 1500 lei pentru vehicule GNC/GPL.

Rabla Plus va beneficia de cel mai mare buget de până acum şi anume 400 milioane de lei, având în vedere creşterea interesului românilor pentru maşinile electrice nepoluante. Prima pentru maşinile electrice este 10000 euro pentru full electric şi 4500 euro pentru hibrid, respectându-se condiţiile programului.

Rabla Electrocasnice va beneficia de un buget de 75 milioane lei şi se vor putea achiziţiona în baza unui cod de voucher, timp de 15 zile de la generararea codului, electrocasnice şi echipamente electronice – frigidere, maşini de spălat rufe/vase, aparate de aer condiţionat, laptopuri, tablete etc.

Finanţarea transportului public electric în care se vor asigura fondurile pentru contractele încheiate cu Bucureşti şi Braşov, iar în viitor pentru celelalte oraşe, finanţarea se va asigura prin PNRR.

Investiţii în instalaţii de tratare şi reciclare a deşeurilor şi platforme de depozitare selectivă pentru deşeurile voluminoase (de construcţii, textile), precum şi pentru ecarisarea animalelor decedate la fermele din zona rurală, cu buget de 500 milioane lei echivalent schemei de ajutor de stat, dar cu discuţii la Consiliul Concurenţei pentru a ridica suma la 1 miliard de lei.

Închiderea depozitelor de deşeuri neconforme, în care se continuă finanţarea închiderii celor 10 depozite aflate în diverse faze de implementare, bugetul alocat fiind 50 milioane lei.

Iluminatul public ecologic stradal, cu buget de 500 milioane lei pentru sesiunea din 2021.

Casa Eficientă Energetic, pentru care se caută soluţii de alocare a resurselor umane pentru evaluarea celor peste 2200 dosare depuse. Se extinde componenta de eficientizare energetică a clădirilor publice, bugetul alocat fiind 1,4 miliarde lei pentru 2021, prin care autorităţile locale pot reabilita şcoli, spitale, sedii ale instituţiilor publice gestionate de ele.

Panouri Fotovoltaice, pentru care se va continua contractarea şi plata restanţelor din sesiunea precedentă şi cu bugetul rămas se va lansa o sesiune nouă în 2021.

Alimentarea cu energie electrică a gospodăriilor izolate, bugetul alocat fiind 250 milioane lei”, a scris ieri pe Facebook Glad Varga, deputat PNL de Arad.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite