Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce spun cadrele medicale plecate în Italia să lupte împotriva coronavirusului

Ce spun cadrele medicale plecate în Italia să lupte împotriva coronavirusului
Comentează 0

„Totul va fi bine. Ne vom întoarce cu bine acasă”, sunt gândurile cadrelor medicale de la noi din țară care au ales ca în următoarele două săptămâni să meargă în Italia, mai exact în Lombardia - cea mai afectată regiune a Europei de virusul SARS-CoV-2. Scopul lor este unul ferm: vor să-și ajute colegii din peninsulă să lupte cu pandemia. Au plecat marți dimineață, cu un transport militar, pregătiți să pună umărul la treabă. Digi24 a fost singura televiziune care a avut acces pe aeroportul militar din Milano unde a aterizat avionul care a transportat cadrele medicale din România în Italia. 

Maria este asistentă la Spitalul Județean Târgu Mureș. A ajuns în marți dimineață la București cu trei genți de voiaj și multă speranță. A plecat împreună cu alți colegi de breaslă în Italia, acolo unde pandemia de COVID-19 a răpit viețile a zeci de colegi și peste alte câteva mii luptă în continuare cu boala și asta n timp ce luptau pentru a salva viețile bolnavilor. Maria Casoni, asistentă Spitalul Județean Târgu Mureș: „Este o misiune specială, să acordăm sprijin colegilor noștri din Italia, care, cu siguranță, sunt epuizați.” Își lasă familia și se duce în nucleul epidemiei europene, acolo unde au murit cei mai mulți oameni din cauza noului coronavirus. Maria Casoni, asistentă Spitalul Județean Târgu Mureș: „Familia mea știe că nu îmi iubesc meseria, îmi ador meseria! Mă voi întoarce cu bine acasă!” Nu este singurul cadru medical de la noi din țară care a plecat într-o misiune umanitară în Italia. În total, 10 medici și 5 asistenți din toate colțurile țării s-au oferit voluntari să meargă în Italia. Înainte de îmbarcare, cadrele medicale au primit încurajări de la mai multe oficalități prezente pe aeroportul Otopeni. Premierul țării a venit în persoană să le ureze succes.

Ludovic Orban: „Habar nu aveți ce prețios e gestul vostru.”

S-au dat ultimele indicații...

Raed Arafat, șeful IGSU: „O să se alăture încă 10 persoane cu voi la Timișoara, unde aterizează avionul și îi ia. O să fiți totuși o echipă importantă acolo.”

...ultimele încurajări...

Marcel Vela, ministrul MAI: „Și, dincolo de medicină, sunteți ambasadorii României, ceea ce este extraordinar.”

...ultimele declarații oficiale...

Ludovic Orban, premierul României: „Mă bucur enorm că avem această echipă generoasă, care își asumă această misiune importantă. Este un semn că suntem alături de Italia care este cea mai greu încercată țară din Uniunea Europeană și acest gest arată faptul că există solidaritate europeană.”

Motoarele au pornit și avionul a decolat spre următorea destinație – Timișoara. A fost luat și restul echipei, iar la ora 1:00 avionul a aterizat pe aeroportul militar din Milano.

- Emoțiile evident că există, dar ne-am pregătit și suntem convinși că o să facem față tuturor încercărilor.

- O teamă sănătoasă, adică cea care te ferește de pericole, te ajută să te protejezi. Dar asta se putea întâmpla și la noi în țară și oriunde nu poți fugi de problema asta. Am știu la ce venim aici.

Ambasadorul României în Italia i-a așteptat și le-a transmis un mesaj de încurajare.

George Bologan, ambasadorul României în Italia: „Nu am un discurs pregătit, dar cum vorbeam și aseară la telefon, ați reușit să redați demnitate și mândrie românilor din Italia.”

Urmează 14 zile în care medicii români vor fi acolo, în linia întâi, alături de cadrele medicale din cea mai afectată țară din Europa.

 

Sursa: www.digi24.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite