Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce nu a făcut PSD pentru sistemul sanitar în ani de zile, a făcut Guvernul PNL în doar câteva luni  

Potrivit reprezentanților PNL, Pandemia COVID-19 a prins România cu ZERO stocuri de medicamente și materiale sanitare. Mai mult, lipsa de medici din spitale și infrastructura deficitară au fost alte bariere pe care guvernanții le-au avut de depășit în gestionarea crizei sanitare. Cu toate acestea, în câteva luni de guvernare, PNL a reușit să facă ce nu a făcut PSD în ani de zile.

Ce nu a făcut PSD pentru sistemul sanitar în ani de zile, a făcut Guvernul PNL în doar câteva luni   
Comentează 0

Greul va trece, însă noi construim în fiecare zi pentru a da României un sistem de sănătate functional, la nivel european. Primele 10 contracte, în valoare de 205,1 milioane lei pentru dotarea spitalelor COVID-19, au fost semnate ieri. Dintre care -  8 sunt de tip A (proiecte de investiţii pentru unităţile sanitare publice) şi 2 sunt de tip C (investiţii pentru direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului). Contractele semnate sunt finanțate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, prin intermediul apelului «Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19» în valoare de 350 milioane euro. Guvernul PNL continuă să evalueze rapid şi celelalte proiecte depuse pentru ca fondurile europene să finanţeze cât mai repede unităţile sanitare. Până în prezent, au fost depuse spre evaluare 51 cereri de finanţare cu o valoare de 164,2 milioane euro. Alte 125 cereri de finanţare sunt în curs de completare în sistemul informatic MySMIS.

De asemenea, în doar câteva luni, Guvernul PNL a reușit să deblocheze cel mai amplu proiect din domeniul sănătății, cu finanțare europeană: construirea spitalelor regionale. Astfel, în curând Clujul, Iașul și Craiova vor avea noi spitale care vor furniza servicii integrate de înaltă calitate, sigure, multidisciplinare pentru îmbunătățirea stării de sănătate a românilor din regiune”, susțin reprezentanții Partidului Național Liberal.

Comisia Europeană a aprobat finanțarea din fonduri UE cu 47 de milioane de euro a Spitalului Regional din Cluj. Este vorba despre primul din cele trei spitale regionale promise de guvernele succesive ale PSD încă din 2014 și amânate an de an. Noul spital regional de urgență din Cluj va costa 2,5 miliarde de lei (fonduri europene și fonduri bugetare) și va avea 849 de paturi, dintre care 105 pentru îngrijiri critice (inclusiv arși). Este una dintre cele mai mari şi mai importante investiţii din zona de vest a ţării, investiţie realizată din fonduri europene.

Liberalii mai susțin că în decembrie 2019, au semnat primul contract de finanțare a unui spital regional la Iași, iar realizarea lui intră în linie dreaptă. „Am deblocat în primele luni de guvernare un proiect esențial pentru românii din acea zonă a țării, promis de PSD pentru a fi apoi abandonat cu cinism, tot de PSD. Sunt 143 milioane de euro, bani necesari pentru demararea proiectului Spitalului Regional de Urgență Iași. Acest spital va fi cea mai mare investiție cu bani europeni care se realizează în capitala Moldovei”, au ținut să precizeze liberalii.

În ceea ce privește spitalului regional de la Craiova, valoarea totală a investiției este de 2,85 miliarde de lei, iar durata de implementare a proiectului este de 104 luni. Unitatea medicală va cuprinde un complex de construcții cu șapte nivele, va avea 807 paturi, 19 săli de operație şi va fi construit în jurul unui concept organizațional de specialități medicale grupate în șapte centre, printre care și un centru de tratament pentru cancer destinat pacienților din regiunea sud-vest, cu toate dotările necesare, dar și un centru combinat pentru mamă și copil, cu 100 de paturi pentru adulți și copii, într-o clădire cu intrare separată.

Foto: newmoney.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite