Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce este un cont de economii și cum trebuie utilizat

Contul de economii este unul dintre tipurile de cont bancar al cărui scop principal este stocarea și multiplicarea în siguranță a economiilor încredințate băncii. Acest tip de cont combină funcționalitatea unui cont personal cu un depozit bancar. Un cont de economii are de obicei o dobândă mai bună decât un cont personal de bază și, în același timp, fondurile acumulate sunt mai ușor de gestionat, ceea ce îl deosebește de un depozit bancar.

Ce este un cont de economii și cum trebuie utilizat
Comentează 0

Băncile oferă diferite tipuri de conturi pe care le poți folosi și unde îți poți păstra banii. Cu siguranță banii tăi vor fi mult mai siguri în astfel de conturi decât dacă vei decide să îi păstrezi ”la saltea”. Poți câștiga bani din depozitele tale bancare dacă profiți de oferta contului de economii. Verifică ce este și cum îl poți folosi.

Ce este un cont de economii?

Dintre diferitele conturi bancare, contul de economii este unul fără egal atunci când vine vorba de economisire. Acesta este un fel de alternativă la un depozit bancar și un cont personal obișnuit - un cont curent și de economii. Un cont de economii, în conformitate cu definiția general acceptată în bănci, este un instrument financiar care a fost creat având în vedere economisirea. Banii pe care îi pui într-un cont de economii câștigă dobândă, așa că funcționează în timp. Cu cât păstrezi mai mult un anumit sold în cont, cu atât poți câștiga mai mult din acesta. 

În contul de economii, ca și în depozitele la termen, ai de-a face cu dobândă, dar dacă decizi să retragi o parte din bani dintr-un astfel de cont, nu va duce la pierderea dobânzii acumulate anterior. Cu toate acestea, trebuie să ții cont de pierderea unei părți sau a tuturor acestora în cazul unui depozit.

Cum funcționează un cont de economii?

Știi deja ce caracterizează exact un cont de economii și ce instrument financiar este acesta. De asemenea, merită să afli cum funcționează. Ei bine, ai creat un astfel de cont în care poți depune bani. De asemenea, ai stabilit cu banca care va fi rata dobânzii la fondurile acumulate. Este foarte important pentru astfel de conturi ca acestea să poată genera profituri specifice, ceea ce reprezintă o motivație suplimentară de a depune fonduri în ele.

Pe de o parte, un cont de economii funcționează la fel ca orice cont bancar, iar pe de altă parte, ca un depozit, deoarece fondurile acumulate poartă dobândă. Cu toate acestea, în timp ce un depozit bancar îți îngheață fondurile pentru o perioadă de timp predeterminată, nu ai această problemă în cazul unui cont de economii. Poți mări sau micșora soldul acestui tip de cont în limitele convenite cu banca.  

Beneficiile unui cont de economii

Te întrebi dacă un cont de economii este produsul potrivit pentru tine? Verifică ce beneficii aduce contul de economii deținătorilor săi. Printre acestea se numără:

  • posibilitatea de a acumula  bani dobândă
  • disponibilitatea fondurilor
  • motivația de a economisi
  • dezvoltarea obiceiului de a economisi

Te întrebi dacă un cont de economii te va ajuta să economisești? Sigur că da. Mai ales dacă ai posibilitatea de a utiliza un cont cu dobândă mare, în cazul căruia depunerile și retragerile de fonduri presupun comisioane destul de mici sau chiar 0.

Un alt avantaj al deținerii unui cont de economii reprezintă faptul vei avea mai multă liniște financiară știind că dispui de fonduri pentru situații și cheltuieli neprevăzute. O altă alternativă pentru acele situații o reprezintă accesarea unui credit de nevoi personale. Condițiile pentru a obține un astfel de împrumut diferă de la o instituție financiară la alta, însă în general este nevoie de un venit stabil și un istoric de credit pozitiv.


Scrie un comentariu

trimite