Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce efecte va avea modificarea formulei de calcul pentru pensii

Anunţul liderului PSD, Liviu Dragnea, privind modificarea modului de calcul a pensiilor publice continuă să stârnească ample reacţii. Experţii spun că un număr semnificativ de pensionari vor primi venituri mai mici, aşa cum s-a întâmplat şi cu Legea salarizării.

Ce efecte va avea modificarea formulei de calcul pentru pensii
Comentează 0

Noua lege a pensiilor, care ar putea fi supusă dezbaterii publice luna viitoare, după cum a promis ministrul Muncii Olguţa Vasilescu, va schimba radical modul de calcul. După cum a anunţat liderul PSD, Liviu Dragnea, aceasta va elimina aproape toate raportările de bază din prezent, precum salariul mediu brut pe economie şi punctul de pensie, micşorând şi stagiul minim de cotizare.


Concret, din 2021, nu se va mai vorbi despre punctul de pensie, ci despre un punct de referinţă, iar stagiul minim de cotizare va fi redus de la 35 de ani, cât este în prezent, la 25 de ani.

„Pensia va fi numărul de puncte înmulţit cu valoarea de referinţă. Valoarea punctului de referinţă este raportul dintre punctul de pensie din 2020, 1.175 lei mărit cu 5%, care înseamnă rata inflaţiei, şi jumătate din creşterea salariului. Aceste lucruri vor intra în vigoare din 2021. Vor intra în vigoare mai devreme doar într-un singur caz, dar este nevoie de recalcularea tuturor pensiilor. Este practic imposibil, trebuie recalculate pensiile pentru toţi pensionarii, toţi 5,2 milioane”, a declarat recent Dragnea.

În opinia liderului PSD, aceste modificări vor duce la triplarea valorii pensiei din 2021, de la 1.500 lei în 2016, la 4.256 lei.  

 

Expert: Puterea de cumpărare a pensionarilor va scădea semnificativ.

Citeste mai mult pe adev.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite