Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Două studente arădence de excepție și povestea bursei din China

Astăzi, Casa Româno – Chineză filiala Arad prin președintele prof. univ. dr. Lizica Mihuț a organizat o conferință de presă cu și despre cele două bursiere arădence care studiază în China.

Două studente arădence de excepție și povestea bursei din China
Comentează 0

Ancuța Ardelean și Diana Dan au avut oportunitatea vieții de a studia în China, au câșigat o bursă de studii și au profitat de această ocazie din plin.

“Am prezente astăzi două studente eminente care au avut marea șansă de a studia în China. Această șansă vine din partea Guvernului Republicii Populare Chineze și a Ambasadei Chineze de la București.

Ancuța Ardelean este în anul patru a facultății, a terminat liceul la Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” cu o medie de 9,30 care a fost și criteriul de selecție. Ancuța este extrem de riguroasă și ceea ce demonstrează acest lucru este faptul că a renunțat la vacanța ei de o lună în România pentru a face un curs de arhitectură și cultură chinezească. Daiana Dan a terminat liceul la Colegiul Economic, iar acum studiază în China deja de peste un an, reușind cu brio să rămână bursieră, dar mai multe ne va spune chiar ea.”, a relatat prof. univ. dr. Lizica Mihuț.

Președintele casei Româno – Chineze a dat cuvântul mai departe Ancuței Ardelean pentru a ne transmite ce a însemnat pentru ea această experiență și ce își dorește pe viitor.

„Țin să mulțumesc Guvernului Republicii Populare Chineze și a Ambasadei Chineze de la București pentru această oportunitate. Am început prin trecut prin a studia un an de limbă chineză la Beijing Language and Culture University. După finalizarea examenului aferent primului an de studiu al limbii chineze, conform bursei noastre am susținut alt examen, care a fost treapta care a decis practic viitorul nostru în China și am fost foarte fericită că l-am trecut cu bine.

Am plecat în China la 18 ani după ce nu am mai fost plecată în vreo țară străină și mi-a fost foarte greu, însă sunt foarte bucuroasă că am avut această oportunitate, a meritat din plin! Cea mai mare provocare acolo este să țin pasul, examenele fiind toate în limba chineză și extrem de dificile. Chinezii sunt foarte organizați, exigenți, dar profesorii au o conexiune cu noi și ne ajută atunci când observă că nu înțelegem. La specializarea mea, Economie și Comerț Internațional, suntem doar 13 studenți (internaționali), fiind un grup relativ mic, nu plecăm acasă fără .

Pe viitor mi-aș dori să rămân acolo, însă sunt deschisă și spre alte oportunități, acum mă gândesc să aplic pentru un internship la una din reprezentanțele auto de acolo.”, a povestit Ancuța Ardelean.

Daiana Dan a terminat Liceul Economic, iar acum studiază în China deja de peste un an, reușind să rămână bursieră. Anul I este un an pregătitor, de aceea bursa este extrem de importantă, fără de care studenții nu mai pot continua să învețe în China decât repetând anul sau plecând acasă.

“Am avut un an extrem de greu cu examene pe care le-am trecut, din fericire, cu bine. Primul an, cel pregătitor l-am studiat la Universitatea Normală din Nanjing, iar acum voi trece în primul an de studii, la Universitatea Normală din Shanghai.

Cred că experiența de a locui în China m-a făcut mai sociabilă, mai deschisă și mai prietenoasă. Este altă lume acolo, chinezii sunt foarte organizați, ceea ce a devenit și pentru noi o parte din rutină. Punctualitatea este un punct forte, drept urmare am primit și o diplomă la sfârșitul anului pentru faptul că nu am întârziat la niciodată la cursuri.”, a povestit Daiana Dan.

Galerie foto (10)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite