Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Casa Marta, prilej de ironii în CLM

În ședința de azi, consilierii municipali au avut de votat un proiect privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiție ”D.A.L.I – Reabilitare clădire Calea Aurel Vlaicu nr. 41-43 Arad (Casa MARTA)”.

Casa Marta, prilej de ironii în CLM
Comentează 0

Grupul USR s-a abținut de la vot pentru că, potrivit consilierilor municipali USR, costurile prevăzute în documentație sunt prea mari. 

Potrivit documentației tehnice, ar urma să implice o sumă importantă pentru reabilitarea clădirii principale și spațiul administrativ.

Nici la Burj Al Khalifa (n.r. - hotel de cinci stele din Dubai) nu-i 600.000 de euro, costul nu poate fi mai mult de 30.000 de euro”, a spus Dorian Curcanu, consilier USR. 

Primarul Bibarț i-a răspuns: „Acestea nu sunt valorile finale. Și apoi urmează un deviz, apoi vom scoate la licitație, doar atunci putem vorbi de valori, cantitate și așa mai departe. Când mai faceți afirmațiile cu Dubai, nu uitați să ziceți și asta.  Eu v-am spus care este diferența între documentele DALI și ceilalți pași. Valoarea finală se licitează”.

A luat cuvântul și Sorin Gurban, din cadrul Direcției Tehnice a primăriei.

„Această valoare este asumată de toți proiectanții. Trebuie anticipate anumite costuri și ce soluții tehnice pot fi luate în calcul. Este asumarea făcută de către protectanți, dar la final se va ajunge la valoarea optimă. Documentația va fi finalizată și de către cei de la București, deci nu văd să fie vreo problemă. A verificat documentația inclusiv ADR-ul”. 

Fabrica de automobile, numită M.A.R.T.A., a fost înființată la Arad în anul 1909 ca sucursală a firmei americane Westinghouse, prin intermediul filialei francize din Le Havre.  Prin amplasare, formă construcție și destinație industrial specifică începutului de secol cu amprenta multiculturalității identificate în zonă, clădirea are valoare istorică pentru industria constructoare de mașini din România și Arad.

M.A.R.T.A. reprezintă acronimul de la Magyar Automobil Részvény Társaság Arad. Firma producea diferite modele de autoturisme printre care și un autoturism autohton denumit ,,Márta’’- în traducere liberă: Societatea Automobilistică Maghiară pe Acțiuni din Arad, reprezentând epoca de pionierat a industriei de automobile. Aici se fabricau motoare pentru utilaje feroviare, autobuze cu și fără etaj, camioane de 3 și 5 tone și din 1910 autoturisme în mai multe forme de caroserie.

Motoarele erau de 4 cilindri, de 20 CP, 30 CP cu transmisia prin cardan și 40 CP cu transmisia prin lanț. În prezent, clădirea se află într-o stare avansată de degradare atât la interior, cât și la exterior, deoarece aici, în ultimii 15 ani nu se desfășoară nici un fel de activitate. Degradările suferite de clădirea fostei fabrici de automobile M.A.R.T.A. sunt tot mai vizibile de la o zi la alta, chiar și în condițiile în care încă nu a fost efectuată expertizarea tehnică a acesteia.   Prioritatea Municipiului Arad este de a reintroduce în circuitul urban și de a valorifica în scop cultural a unor imobile reprezentative ale Municipiului Arad și de asemenea asigurarea unui cadru optim de desfășurare a unor activități culturale, muzeale de menținere vie a interesului pentru istoria industrial locală. 


Scrie un comentariu

trimite
















Inchide