Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Care sunt recomandările UZPR pentru ziariștii ce scriu despre coronavirus

Modul în care sunt reflectate în presă informațiile despre pandemia provocată de coronavirus a intrat în atenția Uniunii Ziariștilor Prefesioniști din România (UZPR). Singura organizație profesională a jurnaliștilor care este reprezentativă la nivel național vine cu o serie de recomandări adresate celor care lucrează în televiziune, radio, presa scrisă și online.

Care sunt recomandările UZPR pentru ziariștii ce scriu despre coronavirus
Comentează 0

„Trăim, realmente, o situație unică, poate fără precedent în istora noastră, generată de pandemia virusului COVID 19, situație care reclamă o formă special de responsabilitate din partea noastră. Noi, ziariștii, nu suntem simpli agenți sau colportori de informație, cu atât mai puțin traficanți de știri generatoare de audiență sau de tiraj ori bursieri ai știrilor senzaționale. Suntem parte activă a societății civile și, în această calitate, suntem responsabili de efectul de masă al știrilor pe care le punem în circulație. Și nu atât de știrile în sine, cât de maniera în care le prezentăm”, se arată într-un comunicat de presă al UZPR.

Deși coronavirusul este, deocamdată, o epidemie care, cel puțin în România, nu a produs victime, fiind, statistic vorbind, o boală ca oricare alta, amploarea pe care „spectrul” ei l-a căpătat în spațiul public este nefiresc și dăunător, în opinia reprezentanților UZPR.

„Aici o mare vină ne revine nouă, ziariștilor care n-am făcut decât să accentuăm o isterie apolcaliptoidă care nu corespunde pericolului real. Titrările, intonația și accentele cu care sunt anunțate noi «catastrofe» au, așa cum bine știți, efecte psihologice cu indice de creștere geometric în această perioadă. Și nu e vorba doar de efectele psiho-sociale, ci și cele economice căci, așa cum se știe, criza duce la stocare, stocarea la accentuarea crizei și spirala continuă la nesfârșit.

Având în vedere cele de mai sus, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România îi sfătuiește pe toți jurnaliștii, indiferent de domeniul și suportul de activitate mediatică, să fie prudenți cu livrarea în spațiul public a știrilor legate de Coronavirus, să evite statisticile neverificate și, mai ales, să nu cadă în ispita comentariilor «apocaliptice». Adresăm același sfat managerilor și patronilor de ziare, televiziuni, posturi de radio sau trusturi de presă care, din rațiuni concurențiale, în bătălia pentru «exclusivități» sau breking-news-uri specifice, ar putea cădea în aceeași greșeală a informațiilor alarmiste.

Stimați confrați, membri sau nemembri ai UZPR, fiți înțelepți și responsabili. Gândiți-vă că «beneficiarii» sau «victimele» informațiilor pe care le puneți în circulație sunt fiii, părinții rudele sau prietenii dumneavoastră. Practicați-vă meseria cu responsabilitatea unui chirurg care operează pe cord deschis”, se mai arată în comunicat.

 

 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite