Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Caravana medicală a Spitalului Militar Timișoara în comuna Bârzava

Sâmbătă, 24.11.2018, cu șapte zile înainte de Sărbătoarea Centenarului, caravana medicală a Spitalului Clinic Militar de Urgență ,,Dr.Victor Popescu” din Timișoara, formată din aproximativ 50 de persoane respectiv medici, asistenți medicali, un student la Medicina Militară din Târgu Mureș, precum și voluntari au ajuns încă de dimineață, trecând râul Mureș cu bacul, în localitatea Lalașinț, comnuna Bârzava, pentru a oferi consultații medicale gratuite tuturor locuitorilor, care în urmă cu câteva luni au fost năpăstuiți de apele ce s-au revărsat după o rupere de nori asupra satului.

Caravana medicală a Spitalului Militar Timișoara în comuna Bârzava
Comentează 1

Este un gest extraordinar de frumos din partea pesonalului medical al Spitalului Militar, deși, așa după cum ne relata comandantul spitalului, domnul colonel Sorin Homeag, caravana medicală este la cea de-a IX-a acțiune caritabilă la care dânșii au luat parte.

Aș vrea să precizez faptul că absolut toate consultațiile au fost gratuite, iar locuitorii din Lalașinț au fost prezenți pentru consultații încă de dimineață, în sediul grădiniței, beneficiind de servicii de specialitate din partea medicilor militari, precum medicina de urgență, cardiologie, (inclusiv EKG), O.R.L., dermatologie, oftalmologie, chirurgie, ortopedie, psihologie etc.

De remarcat este faptul că acești oameni au fost alături de  locuitorii satului Lalașinț într-o zi de weekend, practic în ziua lor liberă. ,,Vrem să dăm o mână de ajutor acestor oameni, iar așa cum în urmă cu o sută de ani, înainte cu șapte zile de Marea Unire, românii din țară au plecat  spre Alba-Iulia pe jos sau în căruțe, tot așa și noi cu șapte zile înainte am trecut Mureșul cu bacul pentru a oferi consultații medicale gratuite acestor oameni greu încercați în acest an. De asemenea acordăm consultații și la domiciliu pentru pacienții netransportabili.” ne-a relatat doamna Lt-Col. dr. Mihaela Roxana Nicolin, directorul medical al Spitalului Militar din Timișoara, medic cardiolog.

Ne întrebăm câți oameni ar mai face un astfel de gest pentru semenii lor, într-o lume în care doar banul primează? Trebuie să spun că am fost foarte impresionat de acești oameni minunați care pun mereu pe primul loc sănătatea semenilor, medici și asistenți care sunt extraordinar de prietenoși și care știu să se apropie mai întâi sufletește de pacienți.

După câteva ore de consultații în sediul grădiniței din Lalașinț, o parte din personalul caravanei s-a deplasat cu ambulanța la domiciliile pacienților netransportabili din localitate, conduși de primarul comunei Bârzava, domnul Faur Gabriel, apoi aceeași echipă de medici și asistente au trecut Mureșul tot cu ambulanța pe bac la Căpruța, pentru alte consultații la domiciliu.

Oamenii au fost foarte bucuroși pentru faptul că au avut parte de consultații medicale de specialitate chiar acasă, nefiind nevoiți să bată drumurile până la Lipova sau Arad la clinici, astfel că peste 200 de pacieți au fost consultați numai în Lalașinț. Am fost impresionat de căldura sufletească cu care era tratat fiecare pacient în parte, cu răbdarea de care au dat dovadă medicii și asistentele și de onestitatea lor totodată. Acești oameni deosebiți aduc cu adevărat cinste Armatei Române, atât prin comportament cât și prin profesionalismul de care au dat dovadă.

Nu pot să nu o amintesc pe doamna Lt-Col Mihaela Roxana Nicolin-medic cardiolog, pe doamna dr. Iulia Popa - șeful compartimentului primire urgențe de la Spitalul Militar Timișoara, pe locotenent Andra Podgoreanu–specialist O.R.L.,pe măicuța Anastasia- medic cardiolog care s-a alăturat caravanei medicale. Fiecare dintre acești oameni și-a îndeplinit  misiunea cu multă dăruire.

Am purtat de asemenea  o discuție referitoare la caravana medicală cu domnul colonel ec. Sorin Homeag, comandantul Spitalului Clinic de Urgență ,,Dr. Victor Popescu” din Timișoara care a fost alături de personalul medical, un om trecut prin patru campanii militare de menținere a păcii în afara granițelor românești. Cu siguranță că atunci când vezi atâta suferință în jur, altfel te raportezi la nevoile semenilor, de aceea și dânsul este de fiecare dată alături de personalul medical.

,,Am fost inițiatorul Caravanei Medicale ,,UNIȚI SUB TRICOLOR PRIN SĂNĂTATE”, voind să facem ceva pentru semenii noștrii. Într-o noapte când nu aveam somn mi-a venit în gând că trebuie să ne ajutăm semenii, să facem ceva pentru ei ca instituție, ca medici și așa mi-a venit ideea de a forma o caravană medicală, fiind un lucru foarte folositor semenilor noștri și iată-ne acum la cea de-a IX- a acțiune caritabilă. Am avut caravane în județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara și Arad, ajungând în comuna Hălmăgel, la Luncșoara. De obicei mergem în satele izolate, unde oamenii nu au medic de familie sau unde au fost calamități. În județul Caraș-Severin am fost la Dobroia, Sichevița, apoi pe Muntele Mic, la Borlova într-un pelerinaj la peste 1800 metri altitudine la o cruce monument unde au fost prezente peste 1000 de persoane, iar în Timiș la Urseni, Luncoii de Sus și de Jos, în Hunedoara la Sălașu de Sus, însă oamenii ne cheamă peste tot,  iar acolo unde am fost, ne sună localnicii și ne cheamă din nou. Dragostea de semeni și bucuria de a putea ajuta ne face să mergem mai departe cu această caravană, astfel că toate aceste acțiuni caritabile le facem în weekend, pentru că peste săptămână suntem în spital. 

L-am întrebat pe domnul comandant dacă civilii pot beneficia de servicii medicale în cadrul Spitalului Militar din Timișoara și mi-a răspuns fără să ezite: ,,La Spitalul Militar din Timișoara pot să vină atât militari, cât și civili. Trebuie doar să facă dovada că sunt asigurați medical, iar în caz de urgență pot fi și neasigurați, conform ORD. 1706  al Ministerului Sănătății, care spune că prin Serviciul de Urgență pot beneficia timp de 3 zile de asistență medicală.”

Iată așadar că și civilii pot beneficia de asistență medicală în cadrul Spitalelor Militare, unde vor întâlni cu siguranță cadre medicale bine pregătite și alinare atât pentru trup, cât și pentru suflet. Desigur că un rol important în realizarea acestei acțiuni caritabile în Lalașinț și Căpruța îl are și primarul comunei Bârzava, domnul Faur Gabriel și fostul Ministru al Apărării, domnul Mihai Fifor, care a vizitat Spitalul Militar din Timișoara de câteva ori în perioada cât a fost ministru.

Dincolo de aceste aspecte, rămâne în urmă acea binefacere pentru oamenii din Lalașinț și pentru toți cei care au avut parte de ajutor medical din partea acestor oameni deosebiți care bat sute de km doar din dorința de a-și ajuta semenii. Merită tot respectul, admirația și recunoștința noastră, a tuturor. Cu siguranță nu se vor opri însă aici, așa cum spunea și comandantul Spitalului Militar, domnul Colonel Sorin Homeag, pentru că începând cu anul viitor vor porni din nou prin cele mai izolate locuri, oferind servicii medicale gratuite, întinzând astfel o mână de ajutor celor care au nevoie.

Dar cu privire la noile misiuni medicale la care vor lua parte acești oameni minunați, vă vom ține permanent la curent prin intermediul ziarului online www.arq.ro. din dorința de a face cunoscut lumii aceste acțiuni umanitare și acești oameni minunați. Dumnezeu să îi ocrotească și să îi ajute în fiecare misiune medicală la care vor lua parte ! La mulți ani tuturor ! La mulți ani, România !

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite