Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Canonul cel Mare în Arhiepiscopia Aradului

Canonul cel Mare în Arhiepiscopia Aradului
Comentează 0

În primele patru zile din săptămâna întâi a Postului Mare, credincioşii arădeni au participat cu multă evlavie, la Slujba Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia s-a citit unul din cele mai pătrunzătoare poeme religioase, scrise pentru uzul cultului Ortodox, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

Canonul cel Mare al Sf. Andrei Criteanul, care se citeşte în perioada Postului Mare, reprezintă una dintre treptele pocăinţei ce conduc spre Ziua Învierii lui Iisus Hristos.

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în aceste zile la bisericile centrale din municipiu, rugându-se alături de credincioşii arădeni la acest început de drum duhovnicesc.

Astfel în prima şi ultima zi a Canonului cel Mare, Înaltpreasfinţia Sa a slujit la Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad.

În cea de-a doua zi a Postului Mare, în după amiaza zilei, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului a luat parte la slujba Canonului cel Mare sau a Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Veche din Arad.

În cea de-a treia seară a canonului, Chiriarhul a fost prezent în mijlocul teologilor şi seminariştilor arădeni, la Paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, urmând tradiţia formată deja de mai mult timp, prin care, prima săptămână din Postul cel Mare este săptămâna duhovnicească a studenţilor teologi şi a dascălilor acestei instituţii de învăţământ teologic.

La aceste slujbe, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit credincioşilor prezenţi sub titlul ,,Pilduire din istoria Insulei Creta”. Chiriarhul a făcut referire la autorul Canonului celui Mare, Sfântul Andrei, Arhiepiscopul Cretei, subliniind importanţa teologică a Sfântului şi Marelui Sinod care a avut loc în anul ce a trecut tocmai în Insula Creta, cetatea Sfântului Andrei Criteanul, fapt care dă şi mai multă valoare acestui Sinod, care vine într-o continuitate de credinţă şi trăire ortodoxă, în deplin acord cu toate lăsămintele Sfinţilor Părinţi şi învăţători bisericeşti din vechime. De aici, şi datoria de a ne feri de reaua credinţă a defăimătorilor ce voiesc a rătăci şi pe alţii aducând prejudecăţi unităţii creştine, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Slujba Canonului cel Mare s-a săvârşit de către slujitorii sfintelor altare în aproape toate mănăstirile şi parohiile din cuprinsul eparhiei, iar credincioşii au luat parte în număr foarte mare la această slujbă care reprezintă una dintre treptele pocăinţei ce conduc spre Ziua Învierii Mântuitorului Hristos.

Protos. Iustin Popovici

 

Galerie foto (4)


Scrie un comentariu

trimite