Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Calitatea apei potabile în vizorul DSP; ce recomandări li se fac agenților economici, instituților publice și autorităților locale

Direcția de Sănătate Publică face o serie de recomandări agenților economici și instituțiilor publice cu privire la calitatea apei potabile. Asta, în condițiile în care o serie de entități își deschid din nou porțile după expirarea stării de urgență.

Calitatea apei potabile în vizorul DSP; ce recomandări li se fac agenților economici, instituților publice și autorităților locale
Comentează 0

1.    Măsuri pentru operatorii sistemelor de producere și distribuire a apei potabile în sistem centralizat:

•    Menținerea furnizării în regim continuu, cu accent pe treapta de dezinfecție: menținerea clorului rezidual liber în limitele 0,2-0,5 mg/l.
•    Respectarea frecvenței de analiză a apei potabile distribuite.

2.    Recomandări/Măsuri pentru instituțiile publice/agenți economici, inclusiv facilități de cazare, care au avut activitatea întreruptă pe perioada stării de urgență

•    La redeschiderea instituțiilor publice, trebuie ca apa de la robinet să fie lăsată să curgă o perioadă mai lungă de timp, pentru a asigura înlocuirea apei stagnate în conducte, cu apă potabilă sigură (tratată) de la rețeaua de distribuție.
•    Se recomandă efectuarea unor teste de calitate a apei pentru a verifica dacă apa din incintă este conform cu legislația în vigoare și este sigură pentru consumul uman.
•    Înainte de utilizare, sistemele de apă caldă trebuie readuse la o temperatură de funcționare de 60ºC sau mai mare și la o temperatură de circulație de peste 50ºC pentru a gestiona riscurile microbiene, inclusiv Legionella; rezervoarele de depozitare la nivel de clădire pot necesita dezinfectare înainte de a fi utilizate.

3.    Recomandări pentru autoritățile locale:

•    Întreținerea și dezinfecția fântânilor publice conform art. 27 al OMS nr. 119/2014, actualizat , cu recomandarea dezinfecției periodice a suprafeței găleții cu o soluție alcoolică sau prin spălare cu detergent.
•    Asigurarea de apă potabilă îmbuteliată sau la cisternă (prelevată de la o sursă sigură, controlată), după caz.
    

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite