Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Bisericile Muzeului Țăranului Expoziție de fotografie la Muzeul de Artă Arad

Bisericile Muzeului Țăranului  Expoziție de fotografie la Muzeul de Artă Arad
Comentează 1

Muzeul Național al Țăranului Român organizează în perioada 10-30 septembrie 2015, la Muzeul de Artă din Arad, expoziția de fotografie Bisericile Muzeului Țăranului.

Expoziția conține imagini mai puțin cunoscute ale celor șase biserici din lemn, care se află în custodia Muzeul Național al Țăranului Român.

În cartea Horia Bernea – Câteva cuvinte despre muzeu, cantități, materialitate și încrucișare. Irina Nicolau, Carmen Huluță – Dosar Sentimental, Irina Nicolau scria: „1991 și mai târziu. Începem să salvăm biserici vechi de lemn. La Mintia, Bejani, Groșii Noi, Troaș, Julița, Lunca Moților. Două vor fi aduse la București și expuse, cea de la Mintia, în sala Reculegere, cea de la Bejani, în curte. Celelalte patru, restaurate, păzite și îngrijite, vor fi conservate in situ. Premieră românească. Evident, ideea a fost a lui Horia Bernea. Un umăr a pus și doctorul Costina. Restul, adică tot greul, l-au dus Geta Roșu, Dan Ștefănescu și oamenii lor, muzeografi, restauratori și conservatori. S-a muncit enorm. Proiectul avea o miză importantă. Horia spera că și alte instituții – bugetare și nebugetare – ne vor urma exemplul, luând sub protecția lor biserici de lemn care meritau să fie salvate. Nu ni s-a alăturat nimeni.”

Consultant științific: dr. Georgeta ROȘU

Curator: Monica MORARIU

Fotografie: Mircea TANCĂU

Expoziția a mai fost itinerată la Gura Humorului, Focșani, Ploiești, Sibiu, Alba Iulia, Hunedoara și Deva.

C. P.

 

Galerie foto (39)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite