Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Bilanţul inundaţiilor de la Brazii: un mort, cinci locuinţe distruse, 50 afectate de ape şi un drum acoperit de ape (FOTO)

Prefectul Județului Arad, Toth Csaba și subprefectul Marius Sulincean s-au deplasat în zona afectată de inundații, de pe raza comunei Brazii, pentru a asigura, alături de comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș”, col. Cristian Gârbău, coordonarea intervenției salvatorilor.

Bilanţul inundaţiilor de la Brazii: un mort, cinci locuinţe distruse, 50 afectate de ape şi un drum acoperit de ape (FOTO)
Comentează 0

„Din păcate avem o persoană decedată, iar la o primă evaluare cinci locuințe distruse total și alte 50 afectate în diferite proporții. Drumul comunal de legătură dintre Buceava și Șoimuș este distrus, acolo deja intervine un utilaj al Administrației de Apă Crișuri, vor mai veni alte două și sperăm să se poată realiza o cale de comunicație provizorie, pe o bandă, accesibilă măcar autoturismelor de teren. A avut  loc o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Brazii, în care s-a realizat o primă evaluare a pagubelor și s-au discutat primele măsuri de ajutorare a populației. Mulțumesc tuturor salvatorilor, administrațiilor locale și instituțiilor județene pentru mobilizarea foarte promptă. Avem de săptămâna trecută Hotărârea Guvernului României nr. 559 din 2023, prin care se pot acorda ajutoare de urgență persoanelor fizice ale căror locuințe sau bunuri au fost afectate de inundații. Începând de mâine vom mobiliza toate instituțiile implicate pentru a realiza cât mai rapid evaluarea tuturor pagubelor și pentru a întocmi toate documentele necesare în vederea alocării ajutoarelor de urgență guvernamentale atât pentru persoanele fizice, cât și pentru administrația locală și județeană, pentru drumurile afectate”, a declarat, ieri seară, prefectul Toth Csaba.

Conform primarului comunei Brazii, Nicușor Vesa, în afara bărbatului decedat nu există persoane dispărute sau rănite. Toate persoanele care și-au părăsit locuințele au găsit adăpost la rude în satele neafectate ale comunei. La nevoie, există locuri de cazare, cu asigurarea hranei, în comuna Gurahonț. Se lucrează pentru ca utilitățile să fie restabilite cât de repede posibil. Energia electrică va fi repusă în funcțiune, în primă fază, în satele neafectate. Apa potabilă de la rețea va fi repornită în cursul zilei de astăzi, iar Direcția de Sănătate Publică va face măsurători de potabilitate a apei din fântâni. În caz de nevoie, Primăria Brazii va asigura apă potabilă îmbuteliată.

Astăzi va avea loc o primă ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru  demararea procedurilor de evaluare a pagubelor și stabilirea măsurilor de intervenție la fața locului care vor mai fi necesare.

Sursa foto: ISU Arad

Galerie foto (13)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite