Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

100 de litri pe metru pătrat: ministrul Mediului vorbeşte despre verificarea exploatărilor forestiere (FOTO)

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, liberalul Mircea Fechet, a vizitat satele comunei Brazii, grav afectate de inundaţii. Acesta a fost însoţit de deputatul Sergiu Bîlcea, prefectul Toth Csaba, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Răzvan Cadar, dar şi de conducerea Apelor Române.  

100 de litri pe metru pătrat: ministrul Mediului vorbeşte despre verificarea exploatărilor forestiere (FOTO)
Comentează 0

Situaţia este una mai bună decât ieri, slavă Domnului, avem cote în scădere. În acest moment oamenii nu mai sunt în pericol, însă am ţinut să fiu prezent aici, în cele două localităţi afectate de inundaţii, pentru a mă asigura că specialiştii Ministerului Mediului sunt pe poziţii, că avem tot ceea ce este necesar pentru a interveni la aceste calamităţi. Îl avem pe domnul director de la Apele Române, pe domnul director de la ABA Crişuri, suntem bine coordonaţi cu celelalte institiţii ale statului şi mă refer aici la administraţia publică locală şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Din nefericire am avut un fenomen meteo extrem, am avut cantităţi de precipitaţii care din estimările colegilor au depăşit 100 de litri pe metrul pătrat. Acesta este un lucru care din ce mi-au povestit bătrânii din aceste două sate, este un fenomen meteo cu care nu s-au confruntat niciodată, ceea ce bineînţeles ar trebui să ne dea de gândit şi să adaptăm modul în care intervenim în astfel de situaţii de urgenţă. Am venit nu doar să mă asigur că toţi colegii mei sunt la lucru, am venit şi să-i asigur pe cetăţenii judeţului Arad, afectaţi de inundaţii că de îndată ce Prefectura va elebora hotărârea de guvern pentru suportul populaţiei, aceasta va fi prioritară, Guvernul României va ajuta toate aceste persoane, fie că discutăm despre reconstrucţia drumului, despre amenajarea hidrotehnică a râului sau că discutăm despre casele afectate de inundaţii, cu siguranţă ne vom ocupa de ea, a declarat Mircea Fechet.

„Au fost ape care au coborât foarte rapid de pe aceşti versanţi”

În condiţiile în care unii localnici susţin că inundaţiile ar fi fost provocate şi de exploatările forestiere ilegale, ministrul susţine că nu are date concrete în acest sens, dar va dispune să se facă verificări.

„Colegii care fac astfel de măsurători mi-au spus că acest dezastru s-a datorat cantităţilor enorme de precipitaţii localizate, au fost ape care au coborât foarte rapid de pe aceşti versanţi. Deocamdată n-aş trage astfel de concluzii. Bineînţeles că mă voi ocupa în calitate de ministru al Mediului să verific şi modul în care sunt exploatate pădurile din împrejurimi, pentru că este adevărat, am văzut şi foarte multe bucăţi de arbori, care până la urmă pot fi şi obiectul unei exploatări forestiere neconforme, dar deocamdată nu vreau să tragem această concluzie, pentru că s-ar putea să nu fie adevărată,  a mai spus Mircea Fechet.  

În ceea ce-l priveşte, deputatul Sergiu Bîlcea vorbeşte despre pagube de milioane de euro, susţinând că se fac demersuri pentru ca oamenii să fie ajutaţi cât mai repede posibil.

Aş vrea să-i mulţumim domnului ministru pentru vizită. A fost o vizită cauzată şi de o tragedie, un deces, pentru că pe lângă pagubele materiale enorme, avem şi un deces în judeţul Arad. Împreună cu domnul prefect, împreună cu domnul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, încercăm rapid să evaluăm pagubele şi în următoarea şedinţă de Guvern să găsim o variantă. Gândiţi-vă că astăzi ne uităm, pe lângă pierderea de vieţi omeneşti la pagube de milioane de euro, astfel încât intervenţia Guvernului, atât pentru partea de apă, partea de drumuri, dar mai ales pentru oameni, pentru casele lor, pentru terenurile lor, este vitală”, a declarat Bîlcea.

Se reactivează Reţeaua Solidarităţii

Deputatul a ţinut să menţioneze că în zona Gurahonţ-Hălmagiu au fost pregătite locuri de cazare pentru sătenii ale căror case au fost afectate, dar deocamdată nu au fost făcute solicitări în acest sens. „În următoarea perioadă, prin Reţeaua Solidarităţii, care a funcţionat în Arad, vom încerca să venim aproape de oameni, care au nevoie de apă, de hrană, de haine, acolo unde este cazul”, a mai spus Sergiu Bîlcea.

Ordin pentru evaluarea pagubelor

La rândul său, prefectul Toth Csaba susţine că a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. „L-am însoțit pe domnul ministru al mediului, Mircea Fechet și îi mulțumesc pentru vizită și pentru sprijinul acordat autorităților și locuitorilor afectați din satele Buceava și Șoimuș. Astăzi convocăm CJSU pentru informarea membrilor și adoptarea măsurilor care se impun. Este pregătit și Ordinul de Prefect privind constituirea comisiilor de evaluare a pagubelor”, a declarat Toth Csaba.

Foto: Lucian Ciobanu

 

Galerie foto (79)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite