Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Bârzava - o nouă acțiune de împădurire și un proiect nou pentru școală (FOTO şi VIDEO)

Iată că din nou comunitatea bârzăveană, tinerii din Bârzava au dat dovadă de bună întelegere și unitate răspunzând afirmativ administrației locale de a da o mână de ajutor la nevoie, astfel că în data de 14 aprilie, tinerii împreună cu administrația locală au inițiat o nouă campanie de împădurire. Dacă în toamnă 25 de tineri din Bârzava s-au mobilizat și au plantat puieți de arbori într-o pădure de peste Mureș, mai precis la Lalașinț, de data aceasta voluntarii au participat la plantat de puieți din specia stejar (Gorun) într-o pădure de pe Valea Bavna de la Monoroștia, într-o parcelă de aproximativ două hectare ce aparține Primăriei Bârzava.

Bârzava - o nouă acțiune de împădurire și un proiect nou pentru școală (FOTO şi VIDEO)
Comentează 0

Unul dintre aspectele de apreciat la tinerii din comuna Bârzava este faptul că atunci când comunitatea are nevoie de ei, răspund imediat fără ezitare, fiind conștienți că un mediu sănătos și un aer bogat în oxigen este primordial tuturor celor care locuiesc pe aceste locuri. Mai mult, este de apreciat bunul simț și respectul pe care știu să-l manifeste față de cei mai în vârstă, într-o lume în care bunul simț a cam dispărut, însă nu și la Bârzava, ceea ce denotă că aici părinții știu să-și educe frumos copiii.

Faptul că administrația locală și Ocolul silvic fac astfel de acțiuni arată că aici există seriozitate și o grijă permanentă față de mediu înconjurător.

Joi 14 aprilie, Primăria Bârzava la inițiativa primarului Gabriel Faur și al inginerului silvic Lucian Suciu, șeful serviciului SPILADPP din cadrul Primăriei, a organizat o nouă campanie de împădurire într-una dintre parcelele pădurii comunale. La această acțiune în care s-au plantat puieți din specia gorun pe o suprafață de aproximativ două hectare s-au alăturat tineri din comuna Bârzava, primind ajutor și din partea Tinerilor Social Democrați care s-au deplasat cu mașinile proprii de la Arad la Bârzava pentru a da o mână de ajutor bârzăvenilor. Astfel că în jurul orei 10, un convoi de mașini s-au deplasat pe Valea Bavna de la Monoroștia, ocupanţii acestora fiind înarmați cu uneltele necesare pentra a participa efectiv la acea acțiune de plantare a puieților. Organizatorul și îndrumătorul aceastor lucrări de împădurire a fost ing. silvic Iosif Deacu, șeful Ocolului Silvic Mocioni –Stârcea, care a supravegheat întreaga acțiune. Astfel aproximativ 50-60 de persoane au participat la această acține, printre care și lideri din cadrul PSD Arad, respectiv deputatul Mihai Fifor, senatorul Eusebiu Pistru, subprefectul Marius Sulincean, Florin Tripa secretarul general al organizației PSD Arad, Crina Miculiț, primarul comunei Vărădia de Mureș, și primarul Lipovei, Florin Pera, precum și angajați din cadrul primăriei Bârzava și directorul Școlii Gimnaziale Bârzava, prof. Mihaela Gașpar.

Acțiunea a fost una de succes având în vedere și vremea foarte frumoasă, astfel că asa după cum ne relata Șeful Ocolului Silvic, inginerul Iosif Deacu este vorba de o „împădurire în vederea complectării naturale cu specia gorun, pentru a se realiza un amestec între speciile cer, stejar și gorun. Ne dorin o pădure de amestec din specii cu valoare economică ridicată, care desigur se pretează acestui tip de stațiune, având în vedere toate condițiile unei dezvoltări viguroase a acestor specii, astfel încât peste ani să obținem o pădure de valoare.”

La rândul său primarul Gabriel Faur se declară foarte mulțumit și de această acțiune, fiind a doua de acest gen dar nu și ultima, pentru că la toamnă se va iniția o nouă acțiune de reîmpădurire pe raza comunei Bârzava. După finalizarea acestei acțiuni cu toții ne-am deplasat la „Sălașul de sub coastă”, tot la Monoroștia, unde echipa de bucătari au pregătit între timp un ceaun cu o tocăniță foarte gustoasă, pentru toți cei care au muncit, așa cum numai bărbații de la Bârzava știu să gătească, iar doamna Monica Hutiu a pregătit mulți, mulți gogoși foarte gustoși.

Proiect de 70.000 de euro pentru şcoală

Asa cum am amintit la acțiune a participat și directorul Școlii din Bârzava, respectiv prof. Mihaela Gașpar care de curând a câștigat un nou proiect cu o valoare de 70.000 euro pentru școala care are drept scop înbunătățirea nivelului de învățământ și reducerea riscului de abandon școlar, un proiect care se va desfășura pe o perioadă de trei ani. Beneficiarii directi ai acestui proiect vor fi 87 de elevi din clasele de gimnaziu V-VIII, iar beneficiarii indirecți sunt părinții, cadrele didactice și binențeles comunitatea (vezi video).

Nu putem încheia acest material fără să amintim faptul că la Primăria Bârzava a sosit în urmă cu câteva zile tocmai din Franța, o mașină de pompieri, cu tracțiune integrală adecvată exact pentru relieful comunei. „Este un mare câștig pentru noi ca și comunitate fiind o mașină 4x4 , ne este extrem de utilă în cazul unor incendii de pădure sau pe terenurile greu accesibile de pe raza comunei. Ne bucură faptul că se poate și înmatricula conform RAR-ului și deja am scos numere roșii, în vederea înmatriculării, astfel încât să putem ieși cu ea la intervenții.

Și fiindcă se apropie Sfintele Sărbători Pascale doresc ca și prin intermediul ziarului ARQ să transmit tuturor locuitorilor comunei noastre și colaboratorilor noștri un «PAȘTE FERICIT ȘI BINECUVÂNTAT ALĂTURI DE CEI DRAGI!»”, a declarat primarul Gabriel Faur.

Articole asemanatoare