Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Au fost două filme SEMNAL DE ALARMĂ la Cinema ARTA

Au fost două filme SEMNAL DE ALARMĂ la Cinema ARTA
Comentează 0

Cinematograful ARTA de pe lângă Centrul Municipal de Cultură Arad și-a reluat activitatea în acest sfârșit de săptămână cu proiecția a două filme (ambele premiate la Cannes!) și ale căror încasări au fost folosite pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina.

Primul film, DONBASS, a fost un documentar în care regizorul Serghei Loznitsa (cel care a făcut și celebrul ”Maidan”) reușește să sugereze foarte plastic cum, lent și persuasiv, încet și sigur, are loc reinstaurarea comunismului în acea regiune. Personajele (tovarășii și tovarășele), cu propaganda lor găunoasă, amintesc alarmant de atmosfera de bolsevizare a României în anii de după al doilea război mondial, cu naționalizarea fabricilor, confiscarea proprietăților și obligarea țăranilor de a se înscrie, cu pământ, animale și utilaje, în sinistrele CAP-uri.

Cel de-al doilea film, LA CIVIL, regizat de românca Teodora Mihai, este un adevărat ”studiu de caz”, care prezintă eforturile disperate ale unei mame de a-și salva fata din mâinile unor răpitori, constituiți într-un cartel al crimei.

Punctul comun al celor două filme este prezentarea atroce a ceea ce se poate întâmpla într-o comunitate, atunci când autoritățile statului (armata și poliția) sunt ticăloase sau slabe și corupte.

Și spectatorul ajunge până la urmă singur la concluzia că DEMOCRAȚIA aceasta atât de hulită de unii, este, totuși, singura alternativă rezonabilă la un stat totalitar, sau la un stat slab și corupt și în care legea o fac răufăcătorii și interlopii.

 

Vasile de Zărand

Galerie foto (90)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite