Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Atenţie la deşeurile biodegradabile! Amenzile ajung până la 20.000 de lei

Garda de Mediu atenţionează arădenii cu privire la modul în care trebuie colectate deşeurile biodegradabile. Asta, în condiţiile în care cei care nu respectă prevederile legale riscă amenzi cuprinse între 400 şi 800 de lei în cazul persoanelor fizice şi între 10.000 şi 20.000 de lei, în cazul persoanelor juridice.

Atenţie la deşeurile biodegradabile! Amenzile ajung până la 20.000 de lei
Comentează 0

„Conform Legii 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, începând cu data de 1 ianuarie 2021, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei «plăteşte pentru cât arunci» şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural. Astfel atât firmele și cât şi persoanele fizice deopotrivă vor trebui să colecteze separat biodeșeurile şi să depună aceste deșeuri în spațiile indicate sau să le predea firmelor autorizate să le colecteze”, susţin reprezentanţii Gărzii de Mediu. Aceştia au ţinut să precizeze că deşeurile biodegradabile sunt deşeurile organice care sunt generate zilnic şi care pot fi transformate prin descompunere, în îngrăşământ natural (compost). În acesta categorie intră, pe lângă deşeurile vegetale provenite din grădini şi parcuri, şi deşeurile organice menajere ca: resturi de mâncare, coji de pâine uscată, coji şi resturi de fructe şi legume, coji de ouă, pliculeţe de ceai, zat de cafea, lavete şi şerveţele folosite, care nu pot fi reciclate,  dar şi alte deșeuri organice în cantităţi mici, precum: rumeguş de lemn, cenuşă

Începând cu intrarea acestei legi în vigoare din 20 februarie 2021, comisarii Gărzii de Mediu vor aplică sancţiuni pentru cei care încalcă obligația de a colecta separat aceste deșeuri cu amenzi cuprinse între 400-800 de lei, dacă e vorba de simplii cetățeni, sau cu sume între 10.000 și 20.000 de lei, dacă e vorba de persoane juridice. Aceeași amendă este stabilită pentru încălcarea obligației de a depune deșeurile în spațiile indicate sau obligației de a preda colectorilor aceste deșeuri, mai susţin comisarii Gărzii de Mediu.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite