Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Aradul este liberal”

Sergiu Bîlcea, președintele Organizației Municipale a PNL Arad și vicepreședinte al Consiliului Județean, ne-a acordat un interviu în care a vorbit despre arădeni, liberali și proiectele partidului. Având în vedere că suntem într-un an electoral, subiectele pe care le-am abordat au vizat de asemenea alegerile și politica de alianțe.

„Aradul este liberal”
Comentează 0

- Domnule Bîlcea, anul acesta se împlinesc cinci ani de la fuziunea PDL-PNL, an în care Noul Partid Național Liberal a reușit să dea președintele României. Dumneavoastră proveniți din rândurile vechilor liberali. Cum ați caracteriza procesul de fuziune care a avut loc la Arad? Putem spune acum, după cinci ani, că PNL formează un tot unitar?

- Proiectul dreptei unite este acum mai actual ca oricând. Nu trebuie însă să ne uităm la trecut, ci la viitor, iar seria de patru alegeri care urmează în 2019 și în 2020 reprezintă testul de maturitate al  acestei fuziuni. Proiectul PNL a fost și rămâne câștigarea alegerilor prezidențiale și implementarea unui program de dreapta la guvernare.

- Anul 2019 este un an electoral, cu două rânduri de alegeri. Europarlamentarele au loc în primăvară, peste vreo două luni, pe 26 mai, iar la sfârșitul anului, românii vor fi chemați din nou la urne, pentru a-și alege președintele. Sunt pregătiți pentru alegeri liberalii arădeni?

- În ultimii ani am desfășurat diverse campanii pentru dezvoltarea partidului, atât la nivel național, cât și pe plan local, cea mai importantă fiind „Aradul liberal”, pentru că Aradul este liberal, prin care sute de arădeni au devenit membri PNL, alăturându-se echipei noastre. Printre aceștia se numără Lazăr Faur, Mirel Talpeș, Dorin Stanca, Mihai Pașca, ca să dau doar câteva exemple. Sunt oameni care doresc să se implice în societate și să contribuie la dezvoltarea Aradului.

- Ce țintă v-ați propus la europarlamentare?

- La europarlamentare, ținta noastră este să avem un reprezentant al Aradului în Parlamentul European și un mesaj de susținere al arădenilor prin câștigarea alegerilor la Arad de către PNL.

- De-a lungul timpului s-a observat că alegerile europarlamentare nu reprezintă o miză pentru electorat, prezența fiind mai slabă decât la alte tipuri de alegeri. Ce faceți pentru a-i scoate pe arădeni la vot? Vă întreb acest lucru pentru că arădenii votează de regulă cu dreapta, iar o prezență mai mare, vă avantajează.

- Este adevărat că alegerile europarlamentare trezesc cel mai puțin interesul românilor comparativ cu celelalte tipuri de alegeri, dar având în vedere că vom propune un reprezentant al Aradului pe listele naționale ale PNL reprezintă o motivație. Aradul s-a dezvoltat și se dezvoltă prin accesarea de fonduri europene, iar arădenilor le vom transmite mesajul european și de dezvoltare al PNL.

- Pe lângă Partidul Național Liberal, care se identifică, vrem nu vrem cu dreapta românească și cu valorile dreptei, de câțiva ani, pe scena politică s-a insinuat o nouă formațiune, apărută, din punctul meu de vedere, artificial. Mă refer aici la USR, care își dorește și ea voturile alegătorilor cu simpatii de dreapta.  Cum se raportează PNL la acest lucru? Asta, în condițiile în care, cel puțin la Arad, useriștii se plasează clar în opoziție față de administrația locală condusă de liberali.

- Proiectul de fuziune PDL-PNL a fost de fapt unul de unire a dreptei, cu scopul de a asigura o guvernare corectă în România. Suntem deschiși la orice colaborare cu partidele de dreapta, iar dacă mă întrebați de USR, vă răspund că deocamdată această formațiune nu face parte din Partidul Popular European și trebuie să-și creioneze coerent ideologia politică.

- Credeți că pe viitor ar fi posibilă o alianță PNL-USR pentru susținerea unui candidat comun la alegerile prezidențiale sau pentru formarea viitorului Guvern?

- Orice alianță care va realiza schimbarea Guvernului PSD este binevenită pentru România în acest moment. Guvernarea PSD 2016-2019 este cea mai slabă guvernare de după Revoluție. Deciziile luate acum sunt împotriva românilor, atât în ceea ce privește Justiția, cât și celelalte paliere.

- Ne place sau nu, trebuie să recunoaștem că alegerile parlamentare precedente au fost câștigate de PSD chiar și la Arad, social-democrații de aici reușind să trimită în Legislativ un senator (Mihai Fifor) și trei deputați (Dorel Căprar, Florin Tripa și Adrian Todor). Având în vedere că pe lângă funcția de președinte al Organizației Municipale a PNL Arad ocupați și o poziție importantă în administrație, fiind vicepreședinte al Consiliului Județean, cum ați caracteriza prestația celor patru? Sunteți mulțumit de ceea ce au reușit ei să facă pentru Arad?

- PSD Arad dovedește în fiecare zi că nu reprezintă arădenii. Craioveanul Mihai Fifor (Senatorul Zero pentru Arad) a fost atât ministru al Economiei, cât și al Apărării Naționale și nu a reușit să promoveze un singur proiect pentru Arad.

- Puteau realiza mai mult, având în vedere că fac parte din principalul partid de guvernământ?

- În 2018, Ministerul Apărării, condus de craioveanul Mihai Fifor, a avut cel mai mare buget din istorie (2% din PIB) și n-a reușit să bugeteze suma necesară pentru conservarea Cetății Aradului sau pentru Policlinica CFR. Este vorba despre două proiecte care sunt la îndemână, atunci când ești la guvernare, dar PSD Arad a dovedit și de data aceasta că reprezintă doar interesele lui Dragnea și ale camarilei care-l înconjoară.

- În încheiere, aveți vreun mesaj pe care doriți să-l transmiteți arădenilor?

- Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la Revoluția din 1989, ani în care, în cea mai mare parte România a fost condusă de PSD. Este momentul ca România și Aradul, prin votul din 26 mai, să arate că dorim continuarea drumului european, a investiților europene atât de necesare, iar Aradul să-și trimită reprezentantul la Bruxelles, reprezentant care să promoveze interesele comunității noastre.

- Vă mulțumesc.   

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite