Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Aradul ar putea fi inclus în itinerarul televiziunii din Hainan care va veni în România să promoveze atracțiile turistice de aici

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a primit, ieri, vizita Excelenței Sale Yu Jiang, ambasadoarea Republicii Populare Chineze în România. La întâlnire a participat și prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele fondator al Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze,  un organism cu sediul la Arad care își propune să polarizeze influenceri și lideri de opinie pentru a facilita comunicarea și colaborarea româno-chineză.

Aradul ar putea fi inclus în itinerarul televiziunii din Hainan care va veni în România să promoveze atracțiile turistice de aici
Comentează 0

În cadrul întâlnirii s-au discutat aspecte concrete de dezvoltare a relațiilor bilaterale dintre Arad și China, în mai multe domenii. Președintele Iustin Cionca a prezentat delegației chineze punctele forte ale județului și principalele argumente care pot fi luate în considerare de potențialii investitori. „În calitate de președinte al Consiliului Județean Arad, mi-am propus să transform Aradul în principalul centru de interes al relațiilor cu Republica Populară Chineză, în această euroregiune. De aceea, am alocat atenție relației de înfrățire dintre Arad și provincia Hainan, unde am întâlnit un guvernator foarte bine pregătit, foarte prietenos și deschis, cu care am stabilit câteva principii concrete de colaborare. Îmi doresc, în perioada următoare, să aprofundez legăturile cu provincia Fujian, cu care am încheiat un acord de parteneriat și care s-a înfrățit, între timp, cu provinciile Voivodina, din Serbia, și Opole, din Polonia, care sunt la rândul lor provincii înfrățite cu Aradul. Am solicitat Excelenței Sale, doamnei ambasador, sprijinul pentru a crea la Arad un centru euroregional de medicină tradițională chineză, pentru care am identificat spațiul necesar și posibili parteneri locali. De asemenea, în primăvara acestui an, în luna mai, am fost vizitați de o delegație din Jiangsu, care ne-a propus realizarea la Arad a unei investiții într-un hub european de energie verde. Am înțeles atunci că așteaptă un semnal de la Ambasadă, în condițiile în care Consiliul Județean Arad le oferă tot sprijinul administrativ. De altfel, importanța pe care o acord, ca președinte al Consiliului Județean Arad, relației cu Republica Populară Chineză, se manifestă și prin faptul că am desemnat un consilier onorific care să se ocupe de această relație chiar în China”, a declarat Iustin Cionca.

„Un partener real de colaborare”

Excelența Sa Yu Jiang a afirmat că Aradul are o conducere cu viziune, perspectivă și capacitate. „Am găsit aici, la Arad, un partener real de colaborare. Îmi doresc ca Aradul să fie fruntașul dezvoltării, puntea de legătură dintre China și România. Ne-am propus schimburi interumane în domeniile cultural, educațional și turistic, inclusiv schimburi la nivelul elevilor. Consider că există un potențial imens de colaborare. China trimite anual 150 milioane de vizitatori către toate colțurile lumii, iar Ungaria este vizitată de aproximativ 250.000 de chinezi. Aradul poate deveni o cale importantă de sosire pentru turiștii chinezi. Facem eforturi pentru facilitarea contactelor directe dintre agențiile turistice dintre cele două țări. O altă măsură pe care am propus-o este simplificarea procedurii de obținere a vizelor. Televiziunea din Hainan va filma în România o serie de materiale video, care vor fi vizionate de 100 de milioane de telespectatori. Vom propune ca Aradul să fie inclus în cadrul filmărilor. Aradul reprezintă un punct de sprijin pentru viitorul relațiilor de colaborare dintre România și China, având de asemenea un rol important în interconectarea între Uniunea Europeană și Orientul lumii”, a declarat Excelența Sa, Yu Jiang.

Până la sfârșitul anului, Ambasada Republicii Chineze în România va organiza două cursuri în China, unul specializat pe domeniul medicinei tradiționale chineze, respectiv un curs care se va adresa cu precădere președinților de consilii județene, invitându-l pe această cale pe președintele Iustin Cionca la eveniment.

Galerie foto (3)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite