Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Aradul a scăpat până acum de variola maimuţei

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, până în momentul de faţă, în judeţul Arad nu a fost confirmat niciun caz de variola maimuţei.

Aradul a scăpat până acum de variola maimuţei
Comentează 0

„Variola maimuței este o infecție virală rară care se poate răspândi de la persoană la persoană. Acest lucru, însă, nu se întâmplă cu ușurință, fiind necesar un contact apropiat prelungit cu o persoană infectată sau cu obiecte contaminate. Ea poate fi transmisă prin contact direct și prin expunerea la picături mari eliminate prin expirație. Virusul intră în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale. Majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinicile pentru boli cu transmitere sexuală.

Perioada de incubație este de obicei de la 6 la 13 zile, boala fiind adesea auto-limitantă, cu simptome ce dispar spontan în 14 la 21 de zile. Acestea pot fi ușoare sau severe, cu leziuni ce pot fi foarte pruriginoase sau dureroase sau cu erupții cutanate veziculoase pe întreg corpul sau concentrate pe orice parte a corpului. În plus, poate apărea febra, durerea de gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor”, transmit reprezentanţii DSP.

Potrivit medicilor, în cele mai multe cazuri boala este ușoară și majoritatea oamenilor se recuperează în termen de câteva săptămâni fără tratament sau doar cu unul în principal de susținere.

„Orice persoană care face o erupție neobișnuită ar trebui să consulte medicul de familie și orice pacient cu suspiciune de variola maimuței trebuie investigat și izolat în timpul perioadei infecțioase.

Transmiterea virusului poate fi redusă respectând normele de igienă și anume spălarea mâinilor cu apă și săpun și folosirea unui dezinfectant pe baza de alcool, iar persoanele care îngrijesc pacienți infectați trebuie să utilizeze măsuri de protecție personală adecvate.

Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate două cazuri de variola maimuței, la doi bărbați de 26, respectiv 32 de ani, din București (n.r deşi potrivit ultimelor informaţii furnizate de presa centrală numărul cazurilor confirmate în România ar fi de patru). În județul Arad, la data actuală, nu a fost raportat nici un caz legat de această  boală”, mai spun reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică.

Sursa foto: adevarul.ro

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite
Inchide