Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Aproape 1.000 de dosare la Primărie pentru terenurile aferente caselor

Proprietarii caselor situate pe terenuri ale statului sau unităţilor administrativ teritoriale au avut posibilitatea, în urma unei legi apărute în urmă cu doi ani, să ceară constituirea dreptului de proprietate asupra terenului respectiv, dacă erau îndeplinite anumite condiţii. Potrivit primarului Călin Bibarţ, actul normativ cu pricina era neclar, astfel încât toată procedura s-a blocat. În vară însă a apărut un alt act normativ, care permite autorităţilor să vină în sprijinul celor care îşi doresc să obţină, în mod gratuit şi terenurile de sub case.

Aproape 1.000 de dosare la Primărie pentru terenurile aferente caselor
Comentează 0

„După apariţia primului act normativ, am adunat dosare, cereri, am făcut sortarea lor, dar nu era clar dacă punerea în posesie trebuia făcută de Cadastru sau de Primărie. Vara aceasta a apărut însă Legea 263/2022, prin care s-au clarificat lucrurile şi a fost stabilită procedura care trebuie urmată. Solicitanţii care au depus iniţial cereri au trebuit să facă o nouă cerere. Am luat legătura cu ei şi avem aproape 1.000 de dosare gata, fiind în postura de a rezolva şi această problemă”, a declarat primarul Călin Bibarţ.

Conform Legii 263/2022, „în cazul terenurilor aferente casei de locuit și anexelor gospodărești edificate anterior datei de 1 ianuarie 1990, precum și curții și grădinii din jurul acestora, proprietarii caselor de locuit, inclusiv cei care au cumpărat imobilul potrivit prevederilor Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului, cu modificările ulterioare, sau cei care au dobândit aceste imobile prin acte translative de proprietate pot solicita comisiei județene emiterea titlului de proprietate în condițiile prezentei legi, cu întrunirea cumulativă a următoarelor condiții:

a)  dacă deţinătorii sau moştenitorii acestora figurează cu casa de locuit în registrele agricole sau registrele cadastrale ori sunt înscrise în cartea financiară şi sunt înregistrate în evidenţele fiscale;

b) dacă terenul este în proprietatea statului sau a unităților administrativ-teritoriale și persoanele solicitante au calitatea de proprietari ai construcțiilor;

c) nu fac obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane”.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite