Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Apărat de o echipă de avocați din care a făcut parte și arădeanul Marius Neculcea, doctorul Virgil Musta câștigă și la Curtea de Apel procesul în care era acuzat de instigare la abuz în serviciu în timpul pandemiei

Doctorul timișorean Virgil Musta, devenit celebru în timpul pandemiei pentru modul în care a abordat lupta împotriva COVID-19, a fost trimis în judecată de DNA, în 2022, pentru instigare la abuz în serviciu. Motivul invocat de procurori? Aceștia îl acuzau pe doctorul Musta că în perioada iulie-noiembrie 2020 ar fi determinat trei asistente medicale din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara, und era șef de secție, „să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR și să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societății comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă)”.

Apărat de o echipă de avocați din care a făcut parte și arădeanul Marius Neculcea, doctorul Virgil Musta câștigă și la Curtea de Apel procesul în care era acuzat de instigare la abuz în serviciu în timpul pandemiei
Comentează 1

După doi ani de procese, cunoscutul medic este însă achitat pentru simplul motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală.

Astfel, în februarie anul acesta, Tribunalul Timiș stabilește că faptele care au fost săvârșite de cele trei asistente nu întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu, acestea putându-se „circumscrie unei posibile abateri disciplinare.” „Concluzia de mai sus, este extrem de importantă, întrucât inculpatul Musta Virgil Filaret, a fost trimis în judecată, în considerare faptului că le-a determinat pe cele trei asistente medicale să îşi încalce atribuțiile de serviciul prevăzute la art. 37, art. 39 alin.2 lit. a, b, c, d, g, art. 241 și art. 242 din Codul muncii, art. 13 lit. i și l, art. 15 și art. 59 alin.2 lit. a, b, c, d, k, s din Regulamentul intern al spitalului, or, instigatorul va răspunde penal doar dacă instigatul a comis cel puțin o tentativă încriminată, condiţie neîntrunită în cauză, întrucât cele trei asistente nu au comis o infracțiune pedepsită de legea penală, ci o eventuală abatere disciplinară de la contractul de muncă. Drept urmare, Tribunalul constată că se impune achitarea inculpatului Musta Virgil Filaret”, se arată în sentința Tribunalului Timiș, care a fost confirmată astăzi de Curtea de Apel Timișoara, instanță ce a respins apelul declarat de DNA ca fiind nefondat. „În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b C.p.p. respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţioală Anticorupţie-Serviciul Teritorial Timişoara împotriva sentinţei penale nr. 84/PI/08.02.2024 pronunţată de Tribunalul Timiş în dosarul nr. 5306/30/2022. În temeiul art. 275 alin. 3 C.p.p cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în soluția pe scurt publicată pe site-ul Curții de Apel Timișoara.

„Un act de justiție corect”

De remarcat că doctorul Musta a fost apărat de o echipă de avocați din care a făcut parte și arădeanul Marius Neculcea. „Împreună cu avocatul Ionuț Pașca am asigurat apărarea domnului doctor Musta, care a fost achitat și în primă instanță, și în apel, pentru că fapta nu este prevăzută de legea penală. S-a dovedit în acest fel nevinovăția acestuia și s-a făcut un act de justiție corect. Din primul moment ne-a considerat nevinovați și am reușit să dovedim acest lucru împreună cu echipa de avocați din care am făcut parte”, ne-a declarat Marius Neculcea, senior partner în cadrul Societății Civile de Avocați Crâznic și Asociații.

La rândul său, doctorul Virgil Musta susține că tot ceea ce a făcut în timpul pandemiei a fost să încerce să salveze vieți. „Instanța a făcut dreptate, confirmând astfel ceea ce am spus de la început, că sunt nevinovat. În aceste condiții nu pot decât să mă bucur. Prin tot ceea ce am făcut în timpul pandemiei a fost să încerc să salvez vieți. Din păcate nu toată lumea a înțeles acest lucru”, a declarat Virgil Musta.

 

 


Scrie un comentariu

trimite
Inchide